Συγκλονισμό και φρίκη προκαλούν οι επανειλημμένες αναφορές στην Αυστρία, του ακροδεξιού δράστη του διπλού μακελειού στο Οσλο, στο 1516 σελίδων «μανιφέστο» του με τίτλο «2083-Ευρωπαϊκή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας», που απέστειλε σε φίλους και γνωστούς μόλις μία ώρα πριν την πρώτη επίθεσή του, στο κέντρο της νορβηγικής πρωτεύουσας.
Και αυτό, διότι, σε πολλά σημεία αυτού του προσδιοριζόμενου από τον ίδιο «Οδηγού για την εξάλειψη του πολυπολιτισμού», ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο αυτοαποκαλούμενος «το μεγαλύτερο μεταπολεμικά ναζιστικό τέρας», φέρεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου, να παραπέμπει σε «αδελφούς και αδελφές του στην Αυστρία», εκφράζοντας μάλιστα τις ευχαριστίες του απέναντί τους για τη βοήθειά τους στη σύνταξη του «μανιφέστου».
Ο δράστης, συγκαταλέγοντας την Αυστρία στις «χώρες που ούτε λίγο ούτε πολύ, έχουν υποταχτεί στην ισλαμική κυριαρχία» και αναφέροντας ως «εχθρικά πολιτικά κόμματα» τους Πράσινους τους Σοσιαλδημοκράτες και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, διότι είναι αυτόχειρες ουμανιστές, καπιταλιστές της παγκοσμιοποίησης ή πολιτισμικοί μαρξιστές, κατονομάζει τη χώρα, στόχο στρατιωτικών επιθέσεων και μάλιστα «υψίστης προτεραιότητας».
Συγχρόνως, δεν παραλείπει να εκφράσει επαίνους για τα δύο αυστριακά ακροδεξιά κόμματα, το Κόμμα των ελευθέρων και το Συνασπισμό Μέλλον της Αυστρίας, τα οποία με σημερινές ανακοινώσεις διαχώριζαν τη θέση τους.
Δεκάδες σελίδες του «μανιφέστου» του, ο δράστης φέρεται να αφιερώνει στις δύο πολιορκίες της Βιέννης από τους Τούρκους, το 1529 και το 1683, παραπέμποντας επανειλημμένα και στο διαδικτυακό φόρουμ «Gates of Vienna», το οποίο εμφανίζεται ως διεθνές βήμα αντιισλαμικής εκδίκησης, και δεν είναι τυχαία η αναφορά στον τίτλο, της χρονολογίας 2083, οπότε συμπληρώνονται 400 χρόνια από τη δεύτερη αποτυχημένη πολιορκία της Βιέννης από τους Τούρκους και την απώθησή τους από την Κεντρική Ευρώπη.
Αυστριακοί ιστορικοί και πολιτικοί αναλυτές παρέπεμπαν σήμερα στο γεγονός, όπως τόνιζαν, της προετοιμασίας του εδάφους για παρόμοιες βάρβαρες ενέργειες βίας, στους χώρους των, εύηχα αποκαλούμενων, δεξιο-λαϊκιστικών κομμάτων, δηλαδή της Ακροδεξιάς, στις διαφορετικότερες εμφανίσεις της στην Ευρώπη.
Και αυτό ισχύει, όπως σημείωναν, στην αλλαγμένη σήμερα – σε σχέση με το παρελθόν προηγούμενων δεκαετιών – Σκανδιναβία, από Δανία, Σουηδία ή Νορβηγία, όπου η Ακροδεξιά είναι δεύτερο σε δύναμη κόμμα, μέχρι την Κεντρική Ευρώπη, από Αυστρία με την Ακροδεξιά να διεκδικεί ακόμη και την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις ή την Ουγγαρία, όπου είναι τρίτο κόμμα στη Βουλή, ελάχιστα πίσω από τους Σοσιαλιστές.
Οι ίδιοι τονίζουν πως δεν είναι τυχαίο το ό, τι ο δράστης υπήρξε μέλος του δεύτερου σε δύναμη νορβηγικού κόμματος, του ακροδεξιού Κόμματος της Προόδου, που τοποθετείται ανοικτά κατά των ξένων και των Μουσουλμάνων, όπως εξάλλου τα αδελφά κόμματά του στις άλλες σκανδιναβικές χώρες ή στην Αυστρία και την Ουγγαρία, με τη γνωστή τους υποδαύλιση μίσους.
Δεν παραλείπουν ακόμη να υπενθυμίσουν το σάλο, που είχε προκαλέσει πέρσι στην Αυστρία ο αντιισλαμικός προεκλογικός αγώνας που διεξήγαγε το ακροδεξιό και εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, για τις τοπικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Στυρίας, αλλά και στη Βιέννη, με αποκορύφωμα ένα παιγνίδι ηλεκτρονικού υπολογιστή (παρόμοιο με τα γνωστά βίντεο-παιγνίδια βίας) που έθεσε στην ιστοσελίδα της η κομματική οργάνωση τους στη Στυρία και το οποίο συνίστατο στη συγκέντρωση βαθμών από τους παίκτες, με τον πυροβολισμό και την «εξαφάνιση» από την οθόνη, τεμένων, μιναρέδων και μουφτήδων.
Ενδεικτική ήταν και η προεκλογική εκστρατεία των Ελευθέρων στη Βιέννη, με κεντρικό τους σύνθημα, στις ακροδεξιές γιγαντοαφίσες από άκρου σε άκρο της αυστριακής πρωτεύουσας, το «Περισσότερο θάρρος για το βιεννέζικο αίμα μας» και υπότιτλο «Το πολύ ξένο δεν κάνει καλό σε κανένα», που συνοδεύονταν από την παρότρυνση «Γι αυτό Ναί στον Χ.Κ. Στράχε», τον αρχηγού του Κόμματος των Ελευθέρων και κεντρικού του υποψηφίου, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, που θεωρείται η σκληρότερης εκδοχή της αυστριακής Ακροδεξιάς από ότι ο προκάτοχός του στην αρχηγία της, ο αποθανών σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα Γιεργκ Χάιντερ.
Το Κόμμα των Ελευθέρων επικεντρώνει τους προεκλογικούς του αγώνες για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Αυστρία – από τις προεδρικές εκλογές, τις βουλευτικές, τις τοπικές, δημοτικές ή ακόμη και τις εκλογές για τα σωματεία ή τα συνδικάτα – στα θέματα μετανάστευσης, ξενοφοβίας, αντισημιτισμού, και τώρα ισλαμοφοβίας, και με αυτά έχει σημειώσει επανειλημμένα εκλογικές επιτυχίες.
Κορύφωση των επιτυχιών αυτών του κόμματος, υπήρξε το ποσοστό του 27% που απέσπασε στις βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 1999, ως δεύτερη πολιτική δύναμη, που το οδήγησε κατόπιν, και για επτά χρόνια (2000-2006), σε συμμετοχή στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.
Ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών στην νυν κυβέρνηση συνασπισμού του με τους Σοσιαλδημοκράτες, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, σε σημερινές δηλώσεις του απέφυγε πάντως να αποκλείσει μια ενδεχόμενη μελλοντική κυβερνητική συνεργασία του με το Κόμμα των Ελευθέρων.