Να σταματήσει η Ιαπωνία την παραγωγή ενέργειας με τη χρήση πυρηνικών εργοστασίων θέλει το 70% των πολιτών στη χώρα, σύμφωνα με έρευνα, μετά το πυρηνικό δυστύχημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα και την πυρηνική κρίση που ακολούθησε, από τις 11 Μαρτίου έως σήμερα.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Kyodo, το 70,3% των πολιτών τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής του πρωθυπουργού Ναότο Καν για την απεμπόληση της πυρηνικής ενέργειας.

Τα πυρηνικά εργοστάσια παρέχουν το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί η Ιαπωνία.

Στα μέσα Ιουλίου, τέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα της πυρηνικής κρίσης στο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, ο Καν είχε δηλώσει πως η χώρα πρέπει να αρχίσει να εγκαταλείπει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Από το εργοστάσιο συνεχίζει να διαρρέει ραδιενέργεια μετά τις καταστροφές που υπέστη από το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. Εργαζόμενοι δίνουν μάχη για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Πριν από την καταστροφή στη Φουκουσίμα, ο Ναότο Καν υποστήριζε τη συνέχιση της χρήσης πυρηνικής ενέργειας και της βελτίωσης της ασφάλειας των πυρηνικών εργοστασίων, αλλά η καταστροφή τον έκανε να συνειδητοποιήσει τους τεράστιους κινδύνους που ενέχει η λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων, όπως είπε ο ίδιος.