Στα περισσότερα μέρη των ΗΠΑ, το να αγοράσεις όπλο είναι τόσο εύκολο όσο το να ζητάς ένα πακέτο τσιγάρα στο περίπτερο. Ο υποψήφιος αγοραστής, περνά το κατώφλι ενός οπλοπωλείου, κατευθύνεται στον πάγκο, ζητά αυτό που επιθυμεί, πληρώνει και αποχωρεί. Έτσι απλά. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις, που απλά προμηθεύεις τα επικίνδυνα αυτά «εργαλεία» από το διαδίκτυο.
Αυτό ωστόσο, δεν ισχύει και σε άλλες χώρες. Δείτε πως ένας πολίτης της Ιαπωνίας, μπορεί να αγοράσει όπλο: αρχικά, πρέπει να παρακολουθήσει ένα ολοήμερο μάθημα και να περάσει τις γραπτές εξετάσεις που γίνονται κάθε μήνα. Επίσης, είναι υποχρεωτικό να παρακολουθήσει μαθήματα σκοποβολής και να περάσει με επιτυχία το τεστ. Ακολούθως, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να περάσει ψυχολογικά και τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών.
Τέλος, πρέπει να περάσει από αυστηρό έλεγχο από τις αρχές, αν διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο ή αν έχει, για παράδειγμα, εμπλακεί σε κάποια εξτρεμιστική ομάδα. Όσοι περάσουν με επιτυχία τα παραπάνω, τότε θα πρέπει να δηλώσουν στις αστυνομικές αρχές, με αποδεικτικά στοιχεία, για το που έχουν τοποθετήσει το όπλο και τις σφαίρες, τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να φυλάσσονται ξεχωριστά και κλειδωμένα. Φυσικά, μη ξεχάσετε ότι η αστυνομία θα επιθεωρεί κάθε χρόνο το όπλο και πως ο ιδιοκτήτης οφείλει να περνά τις παραπάνω «δοκιμασίες» κάθε τρία χρόνια.
Το πόρταλ Vox, κάνει αυτή την αναφορά, θέλοντας να συγκρίνει τους αυστηρούς νόμους περί οπλοκατοχής σε άλλες χώρες, συγκριτικά με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι ενώ στην πρώτη το ποσοστό όσων κατέχουν οπλισμό είναι μόλις 0,6 άτομα ανά 100, στη δεύτερη το ποσοστό είναι 88,8. Φυσικά, δεν αποτελεί έκπληξη, ότι στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, οι ανθρωποκτονίες με τη χρήση όπλου είναι ελάχιστες. Σύμφωνα με στοιχεία, το 2008 στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 12.000 ανθρωποκτονίες με όπλο, ενώ στην Ιαπωνία μόλις 11.