Η αντιπολίτευση στο Κόσοβο εμπόδισε για ακόμη μία φορά τη λειτουργία του Κοινοβουλίου ρίχνοντας δακρυγόνο μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων. Μυστήριο παραμένει πώς πέρασαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης το δακρυγόνο μέσα στη βουλή, αφού προηγήθηκε σωματικός έλεγχος όλων όσοι εισέρχονταν στην αίθουσα.
Είναι η τρίτη φορά που η αντιπολίτευση εμποδίζει τη διεξαγωγή της συνεδρίασης χρησιμοποιώντας δακρυγόνο. Με τον τρόπο αυτό εκφράζει την αντίθεσή της στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε θέματα εθνικής και οικονομικής σημασίας.
Σήμερα στην ημερήσια διάταξη βρισκόταν η συζήτηση και ψήφιση νόμου για την οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο, αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Στις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης κατά του κυβερνητικού συνασπισμού Χασίμ Θάτσι – Ίσα Μούσταφα πρωτοστατεί το κίνημα «Αυτοδιάθεση» που οργανώνει σχεδόν καθημερινά επεισοδιακές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Κοσόβου Πρίστινα.
Ο ηγέτης του κινήματος αυτού Άλμπιν Κούρτι συνελήφθη προχθές κατά τη διάρκεια διαδήλωσης και προφυλακίστηκε αντιμετωπίζοντας τις κατηγορίες για διατάραξη της τάξης, παράνομη οπλοφορία και αντίσταση κατά της αρχής.
Ο Άλμπιν Κούρτι πριν από δύο εβδομάδες ενεργοποίησε εντός της αίθουσας της βουλής δακρυγόνο και ψέκασε με σπρέι πιπεριού προς την κατεύθυνση του πρωθυπουργού Ίσα Μούσταφα και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Χάσιμ Θάτσι.
Η αντιπολίτευση στο Κόσοβο αντιτίθεται στην εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών για την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου και Πρίστινας, ενώ ζητάει επίσης την οριστική διακοπή των συνομιλιών με τη σερβική κυβέρνηση. Το αίτημα της αντιπολίτευσης για τερματισμό κάθε διάλογου με την Σερβία βρίσκει ανταπόκριση στην κοινή γνώμη, γεγονός που ανάγκασε την πρόεδρο της χώρας να προσφύγει στις 11 Οκτωβρίου, στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε την προσωρινή αναστολή εφαρμογής της συμφωνίας για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, όταν θα αποφανθεί οριστικά για την συνταγματικότητα της συμφωνίας.
Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε τέλμα τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχιστεί είναι η εφαρμογή των προσυμφωνηθέντων.