Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δέχθηκε σήμερα νέες πιέσεις από τους αντιπάλους του σχετικά με τις σχέσεις που είχε με στελέχη του ομίλου του Ρούπερτ Μέρντοκ News Corp., ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών που συγκλονίζει τη Βρετανία.
Αντιμέτωπος με τη χειρότερη μέχρι στιγμής κρίση της πρωθυπουργίας του, ο Κάμερον φάνηκε με τη χθεσινή του ομιλία στη βουλή να κερδίζει την εμπιστοσύνη των συντηρητικών υποστηρικτών του, αλλά και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εταίρων του στην κυβέρνηση.
Όμως οι Εργατικοί χρησιμοποίησαν κάποιες από τις απαντήσεις του, τις οποίες οι επικριτές του χαρακτήρισαν διφορούμενες, σχετικά με συζητήσεις που φέρεται να είχε με στελέχη της News Corp όσον αφορά την εξαγορά της δορυφορικής πλατφόρμας BSkyB, για να ισχυριστούν ότι το σκάνδαλο αγγίζει τον Κάμερον.
Ο Κάμερον εξέφρασε στο κοινοβούλιο τη λύπη του για τον σάλο που προκλήθηκε εξαιτίας της πρόσληψης του Άντι Κόλσον, πρώην διευθυντή της εφημερίδας ταμπλόιντ News of the World που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στη θέση του συμβούλου επικοινωνιών του πρωθυπουργού. Παρόλα αυτά αρνήθηκε να ζητήσει ευθέως συγγνώμη.
Οι επικριτές του επίσης επικαλούνται το γεγονός ότι ο Κάμερον δεν διέψευσε πως στελέχη της News Corp αναφέρθηκαν στα σχέδιά τους να προχωρήσουν στην εξ ολοκλήρου εξαγορά της δορυφορικής πλατφόρμας BSkyB στη διάρκεια άτυπων συναντήσεων μαζί του.
“Σε τουλάχιστον εννέα περιπτώσεις ο Ντέιβιντ Κάμερον απέτυχε να δώσει άμεσες και σαφείς απαντήσεις στα νόμιμα ερωτήματα για το αν συζήτησε την υπόθεση της BSkyB με στελέχη της News Corp και της News International”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Εργατικών Άιβαν Λιούις.
Ο επικεφαλής των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ δεν έχει ζητήσει ακόμη την παραίτηση του Κάμερον, αλλά το κόμμα του φαίνεται αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλες τις πληροφορίες που έρχονται στο φως σχετικά με την υπόθεση για να υπονομεύσει την εξουσία του πρωθυπουργού σε μία συγκυρία που οι περικοπές δαπανών που προωθεί η κυβέρνησή του κινδυνεύουν να μειώσουν τη δημοτικότητά του.
Εξάλλου η βρετανική αστυνομία διεύρυνε τις έρευνές της για τις τηλεφωνικές υποκλοπές και σε άλλα έντυπα εστιάζοντας κυρίως στη χρήση ιδιωτικών ντετέκτιβ από τον Τύπο, όπως αποκάλυψε σήμερα μία ελεγκτική αρχή.
Μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που οδήγησε στο κλείσιμο της εφημερίδας News of the World του Μέρντοκ, η αστυνομία φαίνεται πλέον να ενδιαφέρεται για τις πρακτικές και άλλων εφημερίδων.
Το γραφείο του επιτρόπου Επικοινωνιών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία ζήτησε να της δοθούν τα συμπεράσματα μίας έρευνας η οποία είχε πραγματοποιηθεί το 2006 και αναφερόταν στη χρήση ιδιωτικών ντετέκτιβ από τον Τύπο.
Σε αυτή η έρευνα αναφέρεται ότι «300 δημοσιογράφοι οι οποίοι εργάζονται για 31 διαφορετικά έντυπα απευθύνθηκαν σε 4.000 περιπτώσεις σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ από τους οποίους ζήτησαν απόρρητες πληροφορίες, τις οποίες είχαν αποκτήσει τις περισσότερες φορές παράνομα», σύμφωνα με το BBC.
«Οι πληροφορίες δόθηκαν στην αστυνομία πριν τις μήνες», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του επιτρόπου «έπειτα από αίτημά της».