Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με τη νομιμότητα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, βρήκε σύμφωνες την Κροατία και τα Σκόπια ενώ η Ρουμανία και η Ισπανία ανακοίνωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Ακόμη, η Κίνα δήλωσε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή», δήλωσε ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών, Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς.

«Η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου είναι μια καλή βάση και μια μεγάλη ενθάρρυνση για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, τη βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη της περιοχής», σημειώνει παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε ανακοίνωσή του.

Η Κροατία και η ΠΓΔΜ είναι μεταξύ των 69 χωρών που έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η Ρουμανία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, παρά τη χθεσινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ανακοίνωσε σήμερα το ρουμανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Το υπουργείο επαναλαμβάνει τη θέση του, η οποία εκφράζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τη μη αναγνώριση του Κοσόβου ως κράτους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Ισπανία δε θα αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ένα ανεξάρτητο κράτος, μετέδωσαν σήμερα τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος δήλωσε στο Σέρβο ομόλογό του, Βουκ Γέρεμιτς, ότι η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου ανοίγει μια «νέα φάση, αλλά ότι αυτή δεν αλλάζει τη θέση της Ισπανίας».

Η Ισπανία δε θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Κόσοβο, τουλάχιστον προς το παρόν, γράφει σήμερα η ισπανική εφημερίδα «El Pais» επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κιν Γκανγκ, πρόσθεσε ότι η Κίνα πιστεύει πως οι δύο πλευρές μπορούν ακόμη να επιλύσουν το θέμα αυτό μέσω διαπραγματεύσεων.