Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε για τα κατεχόμενα της Κύπρου, για την αυριανή επέτειο της εισβολής του 1974.
Σε ερώτηση για προηγούμενες δηλώσεις του σχετικά με την κυπριακή προεδρία στην ΕΕ, ο Ερντογάν σημείωσε ότι «αυτό είναι η οριστική στάση και αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας.
Πώς μπορούμε να θεωρήσουμε ως αποδοχή της ελληνοκυπριακής διοίκησης την ένταξή της στην ΕΕ και να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι ή να δεχθούμε την προεδρία τους στην ΕΕ, από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζουμε την ελληνοκυπριακή διοίκηση; Δεν μας ενδιαφέρει τι θα σκεφτεί η ΕΕ.
Ας το σκεφτόταν όταν δεχόταν ως μέλος την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Έκαναν λάθος και δεν μας φέρθηκαν έντιμα. Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος. Στο Βορρά υπάρχει το τουρκικό κράτος και στο Νότο εκείνοι.
Υπάρχει μία Κύπρος που έχει χωριστεί στα δύο. Συνεπώς, σε περίπτωση που δώσουν στη Νότια Κύπρο την προεδρία, εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε. Ποτέ δεν πρόκειται να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους».
Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, η εισβολή του 1974 «διασφάλισε την υπόσταση, την ασφάλεια, τα δικαιώματα και την ελευθερία του τουρκοκυπριακού λαού, έφερε ειρήνη, δημοκρατία και σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ως προς τις συνομιλίες τόνισε ότι «τους επόμενους μερικούς μήνες που απομένουν, θέλουμε να ξέρουμε ποια θα είναι τελικά η έκβαση της διαδικασίας των συνομιλιών».
«Εάν ληφθούν υπόψη οι επιδράσεις του, το Κυπριακό δεν είναι ένα τοπικό ζήτημα που περιορίζεται στην Κύπρο. Είναι ένα θέμα που έχει περιφερειακές διαστάσεις και διεθνείς και παγκόσμιες επιδράσεις. Για το λόγο αυτό η λύση θα προσφέρει νέες προοπτικές, όχι μόνο για τις πλευρές στην Κύπρο, αλλά και για όλες τις χώρες της περιοχής και θα συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Επίσης τόνισε ότι «η λύση, στη νέα περίοδο που έχουμε εγκαινιάσει με την Ελλάδα, την άλλη εγγυήτρια χώρα, θα είναι και δυναμική για ενίσχυση των θεμελίων του κοινού μας μέλλοντος».
«Σε περίπτωση που και η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση, δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθεί, σε σύντομο διάστημα, μία λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα στηρίζεται στα δύο ιδρυτικά κράτη», σημείωσε.
Συνεχίζοντας είπε ότι «δεν μπορούμε να κρατάμε επ’ αόριστον άλυτο το πρόβλημα της Κύπρου. Δεν μπορούμε να κρατάμε σε αοριστία το μέλλον των πλευρών. Η Κύπρος πρέπει να καταλήξει στο συμβιβασμό».
Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι έτοιμη, πάντα σε συνεργασία στο θέμα αυτό με την Ελλάδα, ακόμη και με την Αγγλία. Και ο ελληνοκυπριακός λαός πρέπει να κάνει θαρραλέα βήματα για τη λύση» και σημείωσε: «Θα συνεχιστούν οι προσπάθειές μας για την άρση των άδικων περιορισμών εναντίον των Τουρκοκυπρίων. Εάν προβλέπεται ένα κοινό μέλλον για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί εφαρμόζοντας περιορισμούς σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Η προτεραιότητά μας είναι, να μπορέσει η ΤΔΒΚ να σταθεί με σιγουριά στα πόδια της».