Τη συμπαράσταση της Γερμανίας προς τη Γαλλία επανέλαβε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και τόνισε για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα του Βερολίνου στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, αναφέρθηκε και πάλι στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη λειτουργία των hotspots.

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται πάντα στα θύματα, τους τραυματίες, τους συγγενείς και αυτές τις μέρες στεκόμαστε στο πλευρό των Γάλλων φίλων μας», δήλωσε η κ. Μέρκελ, μιλώντας στο Συνέδριο του Γερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, και τόνισε ότι «αυτή η απάνθρωπη πράξη στρέφεται εναντίον όλων μας».

Αναφερόμενη στις προσφυγικές ροές, η καγκελάριος επισήμανε ότι η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει μόνο επειδή η ίδια βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση, αλλά διευκρίνισε ότι «όποιος έρχεται σε μας μόνο για οικονομικούς λόγους, θα πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα του», και σημείωσε ότι είναι απαραίτητη μια αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η επιτόπου καταγραφή των προσφύγων, προκειμένου η παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη να αντικατασταθεί από μια νόμιμη διαδικασία.