Οι γερμανικές και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάζονται συχνά. Ωστόσο, η CIA διατηρούσε κατάσκοπο εντός της γερμανικής BND. Ο Μάρκους Ρ. αποκαλύφθηκε όταν πρόσφερε τις υπηρεσίες του και στη Ρωσία. Ο Μάρκους Ρ. βρίσκεται προφυλακισμένος τον τελευταίο έναν χρόνο. Σήμερα ξεκινά σε δικαστήριο του Μονάχου η δίκη του 32χρονου πρώην συνεργάτη της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND. Κατηγορείται ότι έδινε επί σειρά ετών απόρρητες πληροφορίες στην αμερικανική CIA. Το αποδεικτικό υλικό δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας και ο ίδιος ο Μάρκους Ρ. προέβη σε εκτενή κατάθεση. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν στην κατοχή του κλεμμένα έγγραφα και φορητός υπολογιστής που του είχε παραχωρήσει η CIA για ασφαλή επικοινωνία. Όπως επισήμανε στην DW ο Έριχ Σμιτ-Έενμπουμ, ειδικός σε θέματα μυστικών υπηρεσιών, «δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα περίπτωση στην οποία η CIA να διατηρεί πράκτορα εντός της BND. Ωστόσο, η CIA δεν ‘στρατολόγησε’ τον Μάρκους Ρ., αλλά ο ίδιος προσέφερε τις υπηρεσίες του και ήταν άκρως πολύτιμος». Πάντως η δράση του Μάρκους Ρ. ήρθε στο φως τελικά, όχι μόνο εξαιτίας των υπηρεσιών που προσέφερε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά επειδή στα μέσα του 2014 προσφέρθηκε να συνεργαστεί και με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Ρωσίας.
Αντιμέτωπος με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας
Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Μάρκους Ρ., που διαχειριζόταν την εισερχόμενη και εξερχόμενη αλληλογραφία στον τομέα «περιοχές επεμβάσεων/εξωτερικές σχέσεις», φέρεται να προσέφερε τις υπηρεσίες του στη CIA το 2008. Έναντι αμοιβής τουλάχιστον 95.000 ευρώ φέρεται να παρέδωσε μέχρι τη στιγμή της σύλληψής του περισσότερα από 200 έγγραφα, μεταξύ αυτών και άκρως εμπιστευτικά ντοκουμέντα που αφορούσαν τη γερμανική κυβέρνηση. Ο Μάρκους Ρ. φέρεται να παρέδωσε όμως και λίστες με ονόματα και διευθύνσεις όλων των πρακτόρων της BND στο εξωτερικό. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σμιτ Έενμπουμ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εξωτερική ασφάλεια της Γερμανίας. Ως εκ τούτου η κατηγορία με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο τριπλός πράκτορας είναι αυτή της εσχάτης προδοσίας, για την οποία μπορεί να επιβληθεί και ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο δικαστήριο
Παρά το γεγονός ότι όπως είναι σήμερα γνωστό και η BND παρακολουθούσε φίλιες χώρες, η αποκάλυψη του Μάρκους Ρ. τον Ιούλιο του 2014 ήρθε να προσθέσει κι άλλο βάρος στις ήδη επιβαρυμένες σχέσεις Γερμανίας και ΗΠΑ εξαιτίας της κατασκοπείας γερμανών πολιτικών από την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών NSA. Ο αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και ο εκπρόσωπος της CIA στη γερμανική πρωτεύουσα εξωθήθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Ωστόσο, όπως εκτιμά η Έβα Τζομπς, ιστορικός και ειδική στο πεδίο της συνεργασίας γερμανικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Γερμανία είναι εξαρτημένη από τη συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Όπως επισημαίνει η Έβα Τζομπς, «υπάρχουν φίλιες χώρες, αλλά όχι και φίλιες μυστικές υπηρεσίες. Η συνεργασία ανάμεσά τους βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, αλλά από εκεί και πέρα συμφωνίες, όπως το σύμφωνο μη κατασκοπείας (no spy) είναι εντελώς ασυνήθιστες». Εξαιτίας του ευαίσθητου χαρακτήρα της συγκεκριμένης υπόθεσης, η δίκη στο Μόναχο θα διεξαχθεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ακόμη και οι δικαστές δεν επιτρέπεται να πάρουν τα κινητά τους τηλέφωνα εντός της αίθουσας, ενώ οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να αφήσουν εκτός δικαστηρίου τους φορητούς τους υπολογιστές.