Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επιχείρησε να πάρει τις αποστάσεις του από την παραίτηση του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ δηλώνοντας ότι ο ρόλος της αστυνομίας στον σκάνδαλο των υποκλοπών είναι τελείως διαφορετικός από το ρόλο της κυβέρνησης.
Ο Πολ Στίβενσον παραιτήθηκε από τη θέση του αρχηγού της μητροπολιτικής αστυνομίας χθες το βράδυ εξαιτίας των σχέσεών του με τον Νιλ Ουόλις, πρώην αναπληρωτή αρχισυντάκτη της εφημερίδας News of the World. Η αστυνομία του Λονδίνου προσέλαβε τον Ουόλις ως σύμβουλο δημοσίων σχέσεων.
Ο Κάμερον από την πλευρά του προσέλαβε έναν από τους πρώην διευθυντές της εφημερίδας, τον Αντι Κόλσον, ως επικεφαλής των συμβούλων του για την επικοινωνία, όταν αυτός παραιτήθηκε το 2007 από την News of the World για την υπόθεση της υποκλοπής τηλεφωνημάτων της βασιλικής οικογένειας.
Οταν του ζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πρετόρια να εξηγήσει τη διαφορά ανάμεσα στην περίπτωση της πρόσληψης του Ουόλις από τον Στίβενσον και την πρόσληψη του Κόλσον από τον βρετανό πρωθυπουργό: «Δεν πιστεύω ότι οι δύο καταστάσεις έχουν αναλογίες κατά οποιονδήποτε τρόπο».
«Σε ό,τι αφορά τον Άντι Κόλσον, κανείς δεν έχει ισχυρισθεί ότι η δουλειά που έκανε στην κυβέρνηση ήταν κατά οποιονδήποτε τρόπο απρεπής ή κακή. Εργάσθηκε καλά στην κυβέρνηση και έπειτα έφυγε από την κυβέρνηση», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον υπεραμύνθηκε επίσης της απόφασής του να πραγματοποιήσει την περιοδεία του στην Αφρική, παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών και της διατύπωσης κατηγοριών για παράνομη χρηματοδότηση της αστυνομίας.
«Οταν ταξιδεύεις στην Αφρική δεν σημαίνει ότι χάνεις επαφή με το γραφείο σου. Είχα συνομιλίες με το γραφείο μου, αλλά και με την υπουργό Εσωτερικών για να διασφαλίσω ότι όχι μόνο η μητροπολιτική αστυνομία θα συνεχίσει αδιαλείπτως τη μεγάλης σημασίας αυτή έρευνα, αλλά και ότι η κυβέρνηση θα πιέσει προς όλες τις αναγκαίες κατευθύνσεις» είπε