Κατά τους πρώτους δέκα μήνες της φετινής χρονιάς καταγράφηκαν σχεδόν 1,2 εκατομμύριο παράτυπες είσοδοι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αριθμός τετραπλάσιος από εκείνον που είχε καταγραφεί το 2014, ανακοίνωσε σήμερα η Frontex, ο Οργανισμός Διαχείρισης Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ.
Ο συνολικός αριθμός των παράτυπων μεταναστών ωστόσο είναι μικρότερος επειδή πολλοί άνθρωποι, ιδίως αυτοί που φτάνουν στην Ελλάδα και κατόπιν συνεχίζουν προς την κεντρική Ευρώπη διασχίζοντας τα Βαλκάνια και επανεισέρχονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ουγγαρία, καταμετρώνται δύο φορές.
Η Frontex στην ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι μόνο τον Οκτώβριο 150.000 άνθρωποι πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές του έτους έφτασαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 540.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Από την άλλη, ο αριθμός των ανθρώπων που διέπλευσαν τη Μεσόγειο για να φτάσουν από τη Λιβύη στην Ιταλία ήταν τον Οκτώβριο μόλις 8.500, οι μισοί σε σύγκριση με πέρσι. Από τις αρχές του χρόνου έχουν περάσει στην Ιταλία 140.000 άνθρωποι ενώ κατά το ίδιο διάστημα του 2014 ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών ήταν μεγαλύτερος, αφού άγγιξε τις 155.000.
Στο μεταξύ, από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Οικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς Τζόναθαν Χιλ κάλεσε τις χώρες-μέλη της ΕΕ να επιτρέψουν στους πρόσφυγες να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς αυτό θα τους βοηθήσει να ενσωματωθούν γρηγορότερα στις νέες πατρίδες τους.
Η Επιτροπή επιθυμεί οι χώρες-μέλη να εκμεταλλευτούν το δυναμικό που αντιπροσωπεύουν οι πρόσφυγες όσον αφορά τον οικονομικό τομέα, αντί να τους αφήσουν να εξελιχθούν σε ένα επιπρόσθετο κόστος για τους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς. Στις πιο πρόσφατες προβλέψεις της για το οικονομικό μέλλον της ΕΕ η Επιτροπή εκτιμά ότι οι αιτούντες άσυλο θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην οικονομία μακροπρόθεσμα, εφόσον ενσωματωθούν ικανοποιητικά στο εργατικό δυναμικό.
Προκειμένου να υποστηριχθεί η ενσωμάτωση αυτή, ο Χιλ κάλεσε τις χώρες-μέλη να επιτρέψουν στους πρόσφυγες να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς ώστε να λαμβάνουν χρήματα και να κάνουν πληρωμές ευκολότερα. Οι πρόσφυγες θα πρέπει να έχουν «πρόσβαση στις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες», τόνισε απευθυνόμενος στους υπουργούς Οικονομικών.
Οι χώρες μέλη θα πρέπει να φροντίσουν να ενσωματώσουν τους νέους κανονισμούς της ΕΕ για τους λογαριασμούς πληρωμών στην εθνική νομοθεσία τους πριν από την προθεσμία που τους έχει δοθεί, τον Σεπτέμβριο του 2016. Με βάση τους νέους κανονισμούς, όλοι οι καταναλωτές στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως της κατοικίας τους και της οικονομικής τους κατάστασης, δικαιούνται να ανοίγουν λογαριασμούς πληρωμών. Σε διαφορετική περίπτωση, πρόσθεσε ο Χιλ, αν καθυστερήσει η έγκριση της νέας νομοθεσίας, οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν εναλλακτικά μέτρα για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες να αποκτήσουν γρήγορα πρόσβαση στις τραπεζικές υπηρεσίες.
Τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε καλέσεις τις χώρες-μέλη να επιτρέψουν στους αιτούντες άσυλο να αναζητήσουν εργασία αμέσως μετά την άφιξή τους στην Ευρώπη. Σήμερα, με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, απαγορεύεται να εργαστούν κατά τους πρώτους μήνες μετά την άφιξή τους.