Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, προκάλεσε η υποψηφιότητα του Κοσόβου για ένταξη στην UNESCO, που θα τεθεί σε ψηφοφορία από τις χώρες-μέλη της την Δευτέρα.
«Η πολιτικοποίηση των πολιτιστικών δεσμών είναι απαράδεκτη», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ στην ομιλία του στην 38η Γενική Διάσκεψη των 195 μελών της UNESCO. «Ορισμένοι συνάδελφοί μας προσπαθούν με κάθε τρόπο, καλό ή κακό, να προωθήσουν το ζήτημα της ένταξης του Κοσόβου, κάτι που συνιστά κατάφωρη παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για μια «πολύ επικίνδυνη» διαδικασία.
Η απόφαση 1244 υιοθετήθηκε το 1999 και καθόριζε τους όρους για τον τερματισμό του πολέμου του Κοσόβου (1998-99). Προέβλεπε μεταξύ άλλων την «ουσιαστική αυτονομία» της επαρχίας εντός της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (σ.σ. Σερβία και Μαυροβούνιο) χωρίς όμως να κάνει λόγο για τη δυνατότητα ανεξαρτητοποίησής της.
Το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 2008, παρά την έντονη αντίδραση της Σερβίας, αλλά και της Ρωσίας. Το Κόσοβο έχει αναγνωριστεί από περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να μην συνδέεται με την υποψηφιότητά του για ένταξη στην UNESCO. «Υπάρχει αναμφισβήτητα ένας δρόμος για την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό, ένας δρόμος που δεν αποκλείεται από την απόφαση 1244. Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης ή μη αναγνώρισης. Χώρες που δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο στηρίζουν την υποψηφιότητά του», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στη Γενική Διάσκεψη λίγες ώρες μετά τον Λαβρόφ.
Δύο από τα σημαντικότερα ορθόδοξα μοναστήρια του Κοσόβου, του Πετς και του Βισόκι Ντέτσανι, περιλαμβάνονται στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το Βελιγράδι αρνείται πεισματικά να συμφωνήσει με την ένταξη της Πρίστινας στην Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που θα της επέτρεπε να αναλάβει τη διαχείριση των ιστορικών μονών και θα σηματοδοτούσε ένα βήμα προς την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ.