Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα θα αποφασίσει σήμερα εάν θα συγκαλέσει τους ηγέτες του Κονγκρέσου για νέο γύρο συνομιλιών σχετικά με το ομοσπονδιακό χρέος και το έλλειμμα, ζυγίζοντας τις πιθανότητες προόδου των διαπραγματεύσεων, καθώς τόσο οι Ρεπουμπλικανοί, όσο και οι Δημοκρατικοί παραμένουν καθηλωμένοι στις θέσεις τους για τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση των φόρων επί των πλουσιοτέρων.
Είναι επιτακτικό μία συμφωνία για την αύξηση των ορίων δανεισμού να έχει επιτευχθεί μέχρι τις 2 Αυγούστου και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο υπουργός των Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι και οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι μία στάση πληρωμών θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών και ολόκληρου του κόσμου.
Το Κονγκρέσο πρέπει να αποφασίσει την αύξηση του ορίου δανεισμού από τα 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τις 2 Αυγούστου. Ελλείψει συμφωνίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα περιέλθει σε στάση πληρωμών, γεγονός που θα προκαλέσει αναταραχή στις αγορές και θα ωθήσει την αμερικανική οικονομία σε νέο κύκλο ύφεσης.
Για να συμφωνήσουν στην αύξηση του ορίου δανειοδότησης, οι Ρεπουμπλικανοί απαιτούν τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσω της δραστικής περικοπής των δημοσίων δαπανών, ενώ οι Δημοκρατικοί τάσσονται υπέρ ενός συνδυασμού μείωσης δαπανών και αύξησης της φορολογίας επί των πλουσίων, πράγμα που αποκλείουν οι Ρεπουμπλικανοί.
Χθες το βράδυ, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε προθεσμία 24-36 ωρών στους εκπροσώπους του Κονγκρέσου για να του υποβάλουν ένα σχέδιο που θα άρει το αδιέξοδο.
Στο πολιτικό «μπρα ντε φερ» που εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουάσινγκτον, επικεφαλής έχει τεθεί ο δεύτερος στην ηγεσία των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αντιπρόσωπος της Βιρτζίνια Ερικ Κάντορ και εκπρόσωπος του υπερσυντηρητικού κινήματος του Tea Party που δρα στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και είναι ιδεολογικά αντίθετο προς τα κοινωνικά προγράμματα της κυβέρνησης Ομπάμα, όπως και προς κάθε ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας των πλουσιοτέρων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.
Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αύξηση των ορίων δανεισμού, ο Ερικ Κάντορ έχει τηρήσει αμετακίνητη στάση ως προς τη φορολογία , οδηγώντας σε αδιέξοδο τις συνομιλίες.
«Δεν υπάρχει παρά ένα πρόσωπο που δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή υποχώρηση», δήλωσε για τον τενόρο του Tea Party ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Σούμερ προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Ερικ Κάντορ να αποφασίσει για τα πάντα. Εάν ο Ερικ Κάντρο αποφασίσει για τα πάντα, φοβάμαι ότι θα περιέλθουμε σε στάση πληρωμών».
Ο Ερικ Κάντορ έχει παρασύρει τους Ρεπουμπλικανούς του Κονγκρέσου στην στρατηγική της αδιαλλαξίας που οδήγησε τους Δημοκρατικούς να αποδεχθούν δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών κατά τις διαπραγματεύσεις για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2011, ώστε να αποφευχθεί η παράλυση των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Η στρατηγική της αδιαλλαξίας λειτούργησε και στην περίπτωση της πολιτείας της Μινεζότα, όταν την 1η Ιουλίου, απουσία συμφωνίας για τον προϋπολογισμό ανάμεσα στον δημοκρατικό κυβερνήτη Μαρκ Ντέιτον και τους Ρεπουμπλικανούς που ελέγχουν το τοπικό κοινοβούλιο, παρέλυσαν οι πολιτειακές υπηρεσίες. Έπειτα από δύο εβδομάδες, ο κυβερνήτης αναγκάσθηκε να υποχωρήσει.
Με τον ίδιο τρόπο ο Ερικ Κάντορ ελπίζει ότι θα αναγκάσει τον Μπαράκ Ομπάμα να υποχωρήσει στο ομοσπονδιακό επίπεδο. Όμως οι επιπτώσεις σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν δυσανάλογα σοβαρότερες.
«Αρνούμαι να συμβάλω στην επανεκλογή του Ομπάμα ωθώντας τους Ρεπουμπλικανούς να γίνουν συνυπεύθυνοι για την κακή κατάσταση της οικονομίας», δήλωσε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών του Κονγκρέσου Μιτς Ο’Κόνελ, ο οποίος προωθεί εναλλακτικό σχέδιο που προβλέπει νομικό πλαίσιο επί του οποίου θα στηριχθεί η αύξηση του ορίου δανεισμού και στη συνέχεια την ανάθεση στην κυβέρνηση Ομπάμα της ευθύνης εφαρμογής του.
Η προειδοποίηση του Μιτς Ο΄Κόνελ δεν φαίνεται να έχει ωστόσο ακουσθεί, γράφει η Le Monde. Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσαν χθες ότι θα ψηφίσουν, την Τετάρτη 20 Ιουλίου, σχέδιο που θα αυξάνει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους και το οποίο θα συνοδεύεται από τροπολογία του Συντάγματος που θα επιβάλλει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Η πρόταση θα περιορίζει στα 2.500 δισεκατομμύρια δολάρια τις ομοσπονδιακές δαπάνες και θα μειώνει τις κυβερνητικές δαπάνες σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό που μένει να ορισθεί.
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη απορρίψει το σχέδιο ως «στερούμενο σοβαρότητας».