Την τελευταία τους προσπάθεια να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους καταβάλλουν σήμερα τα πολιτικά κόμματα της Κροατίας, καθώς ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή 8 Νοεμβρίου.
Η προεκλογική εκστρατεία κύλησε εν μέσω της προσφυγικής κρίσης, θέμα το οποίο σημάδεψε την οξυμένη ρητορική των πολιτικών αντιπάλων, κυρίως των αρχηγών των δύο ισχυρότερων κομμάτων του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) και νυν πρωθυπουργού, Ζόραν Μιλάνοβιτς και της αντιπολιτευόμενης Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) Τόμισλαβ Καραμάρκο.
Ο καθένας είχε το δικό του στιλ. Κάποιοι ακολούθησαν τη δοκιμασμένη συνταγή και άλλοι έπαιξαν το χαρτί της πρόκλησης.
Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, η Κροατία δεν είχε επηρεαστεί από την κρίση, επειδή οι περισσότεροι πρόσφυγες ταξίδευαν μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας που είναι στη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ. Η Κροατία αν και εντάχθηκε στην ΕΕ το 2013, δεν έχει προσχωρήσει ακόμη στη ζώνη Σένγκεν.
Όμως στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με τη Σερβία και οι σερβικές αρχές άρχισαν να ανακατευθύνουν τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες στην Κροατία, περισσότεροι από 250.000 πρόσφυγες διέσχισαν τη χώρα.
Οι πολιτικοί από τον κυβερνητικό κεντροαριστερό συνασπισμό και τον αντιπολιτευόμενο κεντροδεξιό συνασπισμό στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας επισκέφθηκαν παραμεθόριες περιοχές, κέντρα υποδοχής προσφύγων και δεσμεύθηκαν να προστατεύσουν την ασφάλεια, τους πολίτες και την «πατρίδα Κροατία».
«Αξίζουμε μία ακόμη θητεία επειδή είμαστε καλή κυβέρνηση και κυβερνήσαμε με εντιμότητα. Τα αποτελέσματα φαίνονται στο τέλος» τόνισε ο πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς.
«Μπράβο κύριοι της νυν σοσιαλιστικής κυβέρνησης. Κατέστρεψαν την Κροατία και το θεωρούν επιτυχία τους. Είναι απίστευτο» τόνισε ο Τόμισλαβ Καραμάρκο, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, τον οποίο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μελανοχίτωνα».
Η επικοινωνιολόγος, Γκαμπριέλα Κίσιτσεκ, θεωρεί ότι οι Μιλάνοβιτς και Καραμάρκο είναι σε κάτι ίδιοι.
«Προκαλούν το φόβο του κοινού, των ψηφοφόρων ώστε να αποδείξουν ότι μόνο μία επιλογή είναι δυνατή, η δική τους» ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι σαφές και στους δύο πως εκείνος που θα χάσει τις εκλογές, φεύγει στην ιστορία.
«Θέλουν να φαίνονται, ζεστοί, φιλικοί, ότι κατανοούν τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι πολίτες» πρόσθεσε η κ. Κίσιτσεκ.
Ο πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Συμμαχίας Σλαβόνιας και Μπαράνιας (HDSB) Μπράνιμιρ Γκλάβας, ο οποίος έχει καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου σε βάρος Σέρβων έκανε με τον δικό του τρόπο αίσθηση στη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας.
Ίδρυσε φρουρά, τη «Φρουρά των Γερακιών της Σλαβόνιας». «Δεν είναι ναζιστές, δεν είναι φασίστες, δεν είναι νεολαία που έχασε το δρόμο, είναι το μέλλον της Σλαβόνιας, της Μπαράνιας και της Κροατίας» υποστήριξε το στέλεχος του κόμματος, Γιόσιπ Σάλαπιτς.
«Η Κροατική Δημοκρατική Συμμαχία Σλαβόνιας και Μπαράνιας επέλεξε να προσελκύσει την προσοχή προκαλώντας. Ίσως για να κινήσει συζητήσεις για κάποια θέματα» ανέφερε η κ. Κίσιτσεκ.
Ωστόσο ο αρχηγός του κόμματος φωτογραφήθηκε πίνοντας κρασί από ένα μπουκάλι με ετικέτα στην οποία απεικονιζόταν ο Χίτλερ. Έκανε μια ταινία για τον εαυτό του, με τίτλο «Ο Αγώνας μου», στην οποία εξηγεί τις απόψεις του για τη ζωή και την πολιτική της Κροατίας.
Πάντως οι περισσότεροι υποψήφιοι προχώρησαν σε συνηθισμένες κινήσεις για να προσελκύσουν ψηφοφόρους. Μοίρασαν συμβολικά δώρα, συναναστράφηκαν με πολίτες, μίλησαν για συναισθήματα, μέτρησαν τον πατριωτισμό τους, έριξαν χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και τελικά όλοι θέλουν τη νίκη.
Όμως οι πολίτες θα αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νικητής, τονίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντνέβνικ» του Ζάγκρεμπ.
Η κυβέρνηση του Ζόραν Μιλάνοβιτς επικρίθηκε ότι κινήθηκε πολύ αργά για να τερματίσει την πρωτοφανή οικονομική ύφεση, αγωνίζεται για να κρατηθεί στην εξουσία με αντίπαλο το κόμμα της αντιπολίτευσης που επιδιώκει την επιστροφή, μετά τη φυλάκιση του πρώην αρχηγού του και πρώην πρωθυπουργού της χώρας για σκάνδαλα διαφθοράς.
Ο Μιλάνοβιτς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γιούταρνι Λιστ» οικοδόμησε την προεκλογική του εκστρατεία στη θέση ότι ο συνασπισμός του οποίου είναι επικεφαλής είναι φράγμα στον δεξιό εξτρεμισμό και στην κατάρρευση του πολιτισμού.
Ο επικεφαλής της HDZ Τόμισλαβ Καραμάρκο μπορεί δίκαια να θεωρηθεί ως ο κύριος ένοχος για την επιστροφή της Κροατίας στα χαρακώματα του ιδεολογικού φανατισμού. Τροφοδότησε τη μισαλλοδοξία, εφηύρε διαχωριστική γραμμή που χωρίζει τους σωστούς από τους σατανικούς Κροάτες, προώθησε τη ρητορική του εμφυλίου πολέμου.
Η προεκλογική εκστρατεία είχε και πνευματική πτυχή. Η Σύνοδος των Καθολικών Επισκόπων της Κροατίας κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν κόμματα που εκπροσωπούν τις συντηρητικές αξίες. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του SDP από την άλλη είπε στους πιστούς ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα ψήφιζε υπέρ των Σοσιαλδημοκρατών.
«Μπορώ να καλέσω τους πιστούς σε ολόκληρη την Κροατία να ψηφίσουν τον συνασπισμό μας και το κόμμα που εκπροσωπεί ανθρώπινες και χριστιανικές αξίες – Είμαστε Σοσιαλδημοκράτες. Αυτή είναι χριστιανοσύνη και όλα τα άλλα είναι βαρβαρότητες» τόνισε ο κ. Μιλάνοβιτς.
Οι δύο συνασπισμοί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Ο συνασπισμός της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης εμφανιζόταν να προηγείται με ποσοστό 30,9% και στη δεύτερη θέση ήταν ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών με 30,1% με βάση δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 27 Οκτωβρίου.
Στις εκλογές της Κυριακής, τις πρώτες από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότεροι από 3,7 εκ. ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ 2.311 υποψηφίων από 166 συνδυασμούς.
Από τους 2311 υποψήφιους οι 957 είναι γυναίκες (41,41%). Ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων είναι τα 42,5 χρόνια.