Αναπάντεχα εντυπωσιακές διαστάσεις πήραν οι περίπλοκες και συχνά «θολές» συνομιλίες των αφγανικών αρχών με τους Ταλιμπάν, όταν μια βουλευτίνα ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι συναντήθηκε πρόσφατα με τον ηγέτη τους, το μουλά Όμαρ, ο οποίος συμφώνησε στην ειρήνη.

Μολονότι τίθενται θέματα αξιοπιστίας, η μεγάλη προσέλευση στην ασυνήθιστη συνέντευξη Τύπου -μεταξύ άλλων υπήρχαν και εκπρόσωποι δυτικών πρεσβειών- είναι μια ένδειξη του πόσο επιθυμούν οι ξένες δυνάμεις να βρουν μια διέξοδο από τον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Η Χόμα Σουλτάνι, πρώην ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και νυν βουλευτίνα της περιφέρειας Γκάζνι (στα νοτιοδυτικά της Καμπούλ) είπε ότι συναντήθηκε με τον μουλά Όμαρ σε μια περιοχή 150 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και έκλαψαν μαζί αναλογιζόμενοι τα βάσανα της χώρας τους.

Κατόπιν ο Όμαρ κάθισε στη μαντίλα της Σουλτάνι, που εκείνη είχε τοποθετήσει στο πάτωμα μπροστά του, και δέχτηκε την πρότασή της να ενεργήσει ως η μοναδική μεσολαβήτριά του στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Ο μουλάς Όμαρ δεν ερωτεύτηκε τα μάτια ή τα φρύδια μου, μιλήσαμε σοβαρά για την ειρήνη», τόνισε ο Σουλτάνι επικαλούμενη τη μαρτυρία ενός άλλου βουλευτή, του Χάτζι Άμπντουλ Μπασίρ, που ήταν παρών στη συνάντηση.

Οι αναφορές για ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν ενταθεί καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται να αποσυρθούν σταδιακά από το Αφγανιστάν.

Όμως ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τις «επαφές» αυτές, αφήνοντας χώρο για πολλές και διάφορες ερμηνείες ή παράλογες ελπίδες.

Στα τέλη του 2010 οι συνομιλίες κόντεψαν να εξελιχθούν σε φάρσα όταν ένα «υψηλόβαθμο στέλεχος των Ταλιμπάν», που τον είχαν μεταφέρει αεροπορικώς στην Καμπούλ για να συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους, αποδείχτηκε ότι ήταν απατεώνας.

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν διέψευσε σήμερα τους ισχυρισμούς της Σουλτάνι, λέγοντας ότι θα χρειαζόταν κάτι παραπάνω από το μαντίλι μιας γυναίκας για να γίνει ειρήνη. Επισήμως, οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι δε θα διαπραγματευτούν απολύτως τίποτα όσο παραμένουν στη χώρα ξένα στρατεύματα.

Στη συνέντευξη η Σουλτάνι παρουσίασε ένα χειρόγραφο σημείωμα. Είπε ότι στη μία πλευρά του υπήρχε η υπογραφή του μουλά Όμαρ και στην άλλη αυτή του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι.

Η επιστολή ήταν γραμμένη στα Ντάρι, μολονότι η μητρική γλώσσα του μουλά Όμαρ είναι τα Παστού. Παρά την επιστολή αυτή, η αφγανική κυβέρνηση υπαναχώρησε από τη συμφωνία την τελευταία στιγμή.

Η Σουλτάνι είπε ότι δεν υποχρεώθηκε να φορέσει μπούρκα ή έστω ένα μαντίλι κατά τη συνάντησή της με τον Όμαρ, όμως δεν της επιτράπηκε να τραβήξει φωτογραφίες ή να ηχογραφήσει τις συνομιλίες.