Οι διαδηλωτές που βγήκαν σήμερα να διαμαρτυρηθούν σε διάφορες πόλεις της Συρίας, εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο.

Τέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα του κινήματος αμφισβήτησης οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούν να προσπαθούν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις σκοτώνοντας μόνο σήμερα 17 διαδηλωτές, σύμφωνα με τους ακτιβιστές.

Μόνο στην πόλη Χάμα, 210 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι κατέβηκαν για ακόμη μία φορά στους δρόμους, ενώ σχεδόν τόσοι συγκεντρώθηκαν και στην Ντέιρ αλ Ζορ, σύμφωνα με τον Ράμι Αμπντελραχμάν του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συνολικά περισσότεροι από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές πήραν μέρος στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα από τις 15 Μαρτίου οπότε ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης.

«Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη και ένα μήνυμα στις αρχές με το οποίο τους λέμε ότι οι διαδηλώσεις επεκτείνονται» σχολίασε ο Αμπντελραχμάν.

Στη Δαμασκό, την Ιντλέμπ και τη Ντεράα οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, πρόσθεσε.

Δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Άμπντελ Καρίμ Ριχάουι της συριακής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Δαμασκό: έξι στην Καμπούν και τρεις στη Ρουκν Εντίν (δύο συνοικίες της πρωτεύουσας). Τρεις ακόμη σκοτώθηκαν την Ιντλέμπ, τρεις στη Ντούμα και δύο στη Ντεράα», πόλη απ’ όπου ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως δήλωσε ο Ριχάουι.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον των διαδηλωτών και στη συνοικία Καμπούν της Δαμασκού, όπου είχαν συγκεντρωθεί 20.000 άνθρωποι, επιβεβαίωσε ο Αμπντελραχμάν.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές οι διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση των κρατούμενων και την πτώση του καθεστώτος.

Εκτός από τις ογκώδεις διαδηλώσεις στη Χάμα, όπου τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούνται συχνά μεγάλες κινητοποιήσεις, και την Ντέιρ αλ Ζορ, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη συνοικία Μιντάν της Δαμασκού και περισσότεροι από 7.000 κατευθύνθηκαν προς το τέμενος αλ Χάσαν το οποίο έχει γίνει το σημείο συγκέντρωσης των αντικαθεστωτικών στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης σε συνοικίες της Χομς, αλλά και στο Χαλέπι, όπου 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.