Οι πολίτες του Μπουτάν, χώρας που συνορεύει με την Ινδία και την Κίνα, είναι σήμερα πιο ευτυχισμένοι από ότι ήταν πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που κατέγραψε, μεταξύ άλλων, και το εάν κοιμούνται επαρκώς.
Η μικρή χώρα των Ιμαλαΐων λάνσαρε το 2010 τον Εθνικό Δείκτη Ευτυχίας μετρώντας παραμέτρους που δεν υπολογίζονταν στη νομισματική αξία των αγαθών και των υπηρεσιών, το ΑΕΠ.
Στους δείκτες αυτούς περιλαμβάνονται δείκτες που αφορούν την ποιότητα της ζωής όπως ο ελεύθερος χρόνος και στόχος είναι να «μετρηθεί» αν οι πολίτες βίωναν αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός και η ζήλια.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Lyonchoen Tshering Tobgay, ο Δείκτης Εθνικής Ευτυχίας ανέβηκε στο 0,756 φέτος από 0,743 το 2010.
Στόχος της ηγεσίας της χώρας είναι κάθε πολίτης να είναι «πολύ ή βαθιά ευτυχισμένος».
Σε ό,τι αφορά τον ύπνο το ποσοστό των πολιτών που κοιμούνται φέτος επαρκώς αυξήθηκε κατά 7%. Ωστόσο σε άλλους δείκτες σημειώθηκε υποχώρηση.
Το Μπουτάν μέχρι το 1960 ήταν μια απομονωμένη αγροτική κοινωνία που δεν είχε νομισματική οικονομία, τηλέφωνα, σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες.
Ωστόσο ο Rajesh Kharat, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νέου Δελχί και σύμβουλος της κυβέρνησης του Μπουτάν, σημειώνει πως τα οφέλη του Δείκτη Εθνικής Ευτυχίας περιορίζονται στις πόλεις όπου υπάρχουν καλύτερες επικοινωνίες.
«Ο δείκτης έγινε παγκοσμίως γνωστός αλλά ακόμα δεν έχει φτάσει σε κάποιους ανθρώπους στα χωριά», τονίζει. «Το βασικό είναι η εκπαίδευση. Οι περισσότεροι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές δεν έχουν ακόμα καταλάβει αν το Μπουτάν είναι μοναρχία ή δημοκρατία».
Τον προβληματισμό του για τις δύο αυτές ταχύτητες της χώρας εξέφρασε και ο πρωθυπουργός: «Πρέπει να βρούμε τρόπους να ενεργοποιηθεί ο Δείκτης και στις αγροτικές περιοχές ώστε οι νέοι να φτιάξουν τις καριέρες και τις οικογένειές τους στα όμορφα χωριά μας ως μοντέρνοι άνδρες και γυναίκες, κι όχι μόνο να θαμπώνονται από τα φώτα της πόλης».