Σύμφωνα με στοιχεία και υπολογισμούς της εφημερίδας Κοριέρε Ντέλα Σέρα, τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να επιβαρύνουν τις ιταλικές οικογένειες με περίπου χίλια ευρώ μέσα στην επόμενη διετία.

Όπως γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου, «αν δεν βρεθεί κάποια εναλλακτική λύση, μέχρι το 2013 πρόκειται να καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές που αντιστοιχούν, συνολικά, σε εκατόν τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Για τις οικογένειες, το κόστος θα είναι βαρύτατο. Ένας οικογενειάρχης με δυο παιδιά, μη απασχολούμενη σύζυγο και στεγαστικό δάνειο μπορεί να επιβαρυνθεί, τελικά, με περίπου χίλια ευρώ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ένας βιομηχανικός εργάτης, με σύζυγο και ένα παιδί, θα πρέπει να καταβάλλει 556 ευρώ επιπλέον φόρους για να συμβάλλει στην μείωση της σχέσης ελλείμματος/ΑΕΠ της Ιταλίας, βάσει των μέτρων.

Ένας συνταξιούχος που παίρνει σύνταξη η οποία ξεπερνά τα 15.000 ευρώ μικτά το χρόνο θα πληρώσει περίπου 400 ευρώ επιπλέον φόρους, λόγω της μειωμένης δυνατότητας να κάνει χρήση των φοροαπαλλαγών που σχετίζονται με ιατρικές εξετάσεις και αγορές φαρμάκων.

Βάσει των στοιχείων αυτών, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, διαμέσου του υπεύθυνου οικονομικής στρατηγικής Στέφανο Φασίνα, ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι «από την στιγμή που η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι είχε δεσμευθεί να μειώσει άμεσα τους φόρους, ενώ προχωρεί σε άδικες και ταξικές παρεμβάσεις».

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών απαντά ότι «κανείς δεν θα επεξεργαζόταν οικονομικά μέτρα σαν και αυτά, αν δεν νοιαζόταν, αποκλειστικά και μόνο, για το καλό της χώρας».

«Χωρίς αυτή την προσπάθεια δεν θα πετύχουμε τον μηδενισμό της σχέσης ελλείμματος/ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος, ένα τέρας που κληρονομήσαμε από το παρελθόν, θα καταβρόχθιζε το μέλλον μας και των παιδιών μας», προσθέτει ο Τρεμόντι.

Αίσθηση, στο μεταξύ, έχει προκαλέσει η στάση που τηρεί ο ιταλός πρωθυπουργός. Ο λαλίστατος Μπερλουσκόνι τις τελευταίες ημέρες δεν έχει εμφανισθεί στα τηλεοπτικά κανάλια και δεν έχει μαγνητοσκοπήσει διαγγέλματα, όπως συνηθίζει να κάνει σε κρίσιμες, για τον ίδιο και την χώρα, φάσεις.

Σύμφωνα με αναλυτές αυτή είναι μια στάση ενδεικτική της μεγάλης αβεβαιότητας σχετικά με το πολιτικό μέλλον και τις επιλογές του Μπερλουσκόνι, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να κρατήσει την πρωθυπουργία μέχρι το 2013 ή να παραιτηθεί το Φθινόπωρο.