«Η Γερμανία δεν είναι πλέον εύκολη χώρα», προειδοποίησε όσους πρόσφυγες επιθυμούν να λάβουν πολιτικό άσυλο ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφερόμενος κυρίως στην διαφορά νοοτροπίας κυρίως σε ό,τι αφορά την εργασία, τόνισε ωστόσο ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τους υποδεχθεί και να τους ενσωματώσει.
«Η Γερμανία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα, είναι ισχυρή και υπό αυτή την έννοια είναι σε θέση να υποδεχθεί τους υποψήφιους για άσυλο, οι οποίοι υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «η Γερμανία δεν είναι πλέον μια εύκολη χώρα», καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν γίνεται κανείς παγκόσμιος πρωταθλητής στις εξαγωγές χωρίς μια σχετικά περιοριστική νοοτροπία στον τομέα της εργασίας». Επισήμανε ακόμη ότι όλα όσα πρέπει κανείς να γνωρίζει για την ζωή στην Γερμανία συνοψίζονται στα 20 πρώτα κεφάλαια του Συντάγματος, αλλά πρόσθεσε και ότι ασφαλώς δεν περιμένει από τους πρόσφυγες να γίνουν εμπειρογνώμονες του γερμανικού Συντάγματος αμέσως μετά την έλευσή τους στη χώρα, ενώ κάλεσε τους Γερμανούς ξένης καταγωγής να λειτουργήσουν ως διαμεσολαβητές και να εξηγήσουν όσα πρέπει στους νεοαφιχθέντες.
Αναφερόμενος στην γερμανική πολιτική για το θέμα των προσφύγων, ο κ. Γκάμπριελ ζήτησε «ισορροπία μεταξύ εμπιστοσύνης και ρεαλισμού» και πρόσθεσε ότι θα ήταν ανόητο να μην επιχειρηθεί η ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας, σε μια Γερμανία η οποία απειλείται από έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Υποστήριξε πάντως ότι οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού είναι υπερβολικές – «μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά όσο διαβάζετε», δήλωσε – και συμβούλευσε να επικρατεί «αισιοδοξία και ρεαλισμός» στη συζήτηση για τους πρόσφυγες. Ειδικά δε για το θέμα των «Ζωνών Τράνζιτ» στα γερμανικά σύνορα, ο κ. Γκάμπριελ σημείωσε ότι θα ήταν ανόητο να υπάρχουν διαφωνίες, καθώς το ζήτημα αφορά το 2,4% των προσφύγων που φθάνουν στην Γερμανία.
Σε ό,τι αφορά πάντως την γερμανική οικονομία, ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας προέβλεψε ανάπτυξη της τάξης του 1,7-1,8% τόσο για το 2015 όσο και για το 2016.