Η τεχνολογία ενώνει τον κόσμο, βοηθά το περιβάλλον, καταπολεμά ασθένειες και φτώχεια, συμβάλλει στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της ελευθερίας των λαών.
Αυτά ήταν μερικά από τα μηνύματα που μετέφεραν ομιλητές κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τελετής που διοργάνωσε η εταιρία Microsoft, στο “Λίνκολν Σέντερ” της Νέας Υόρκης, για την απονομή των βραβείων του διαγωνισμού Imagine Cup 2011. Ανάμεσα στους νικητές και στους 350.000 διαγωνιζόμενους μαθητές και φοιτητές από 70 χώρες ήταν και μία ελληνική ομάδα.
Στην κατηγορία “Interoperability Challenge” (πρόκληση προωθώντας τη διαλειτουργικότητα) κατέλαβε την πρώτη θέση η ομάδα “Αλανιάρηδες” με τους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Καρακατσιώτη και Βαγγέλη Πτερνέα, που είχαν κερδίσει πέρσι τον ελληνικό τελικό του φοιτητικού διαγωνισμού Imagine Cup της Microsoft.
Οι Καρακατσιώτης (υποψήφιος διδάκτορας) και Πτερνέας (μεταπτυχιακός φοιτητής) συμμετείχαν με την εφαρμογή του προγράμματος “Touring Machine”, το οποίο παράγει αυτόματα εξατομικευμένες ξεναγήσεις (ηλεκτρονικός ξεναγός) σε εκθέσεις, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Όπως δήλωσαν, πίσω από την εφεύρεσή τους υπάρχει ένα ερευνητικό έργο με την ομάδα του καθηγητή Ίων Ανδρουτσόπουλου.
«Αφού τελείωσε αυτό το πρόγραμμα και είχε παρουσιάσει κάποια αποτελέσματα, το πήραμε εμείς, το συνεχίσαμε λίγο και έχουμε βγάλει όλο αυτό το αποτέλεσμα» τόνισε ο κ. Καρακατσιώτης, ενώ ο κ. Πτερνέας επισήμανε ότι «πήραμε το πρόγραμμα που δημιουργήσαμε στο πανεπιστήμιο, το προσαρμόσαμε για τις ανάγκες του διαγωνισμού και το κάναμε πιο εμπορικό. Δηλαδή, κάναμε τη μετάβαση από την έρευνα στην επιχειρηματικότητα».
Ηλεκτρονικός ξεναγός
Το σύστημα βασίζεται στη μηχανή φυσικής γλώσσας NaturalOWL που αναπτύχθηκε από την Ομάδα Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με τους δυο βραβευθέντες συμπατριώτες μας φοιτητές, ο ηλεκτρονικός αυτός ξεναγός δεν μοιάζει με κανένα άλλο που υπάρχει αυτή την στιγμή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό που κάνει είναι η ανάπτυξη δυναμικών, μοναδικών περιγραφών για κάθε επισκέπτη και μάλιστα για πλήθος διαφορετικών εφαρμογών, όπως για διαδίκτυο, για κινητά τηλέφωνα και για ψηφιακή πραγματικότητα. Το πρόγραμμα συντάσσει δυναμικές περιγραφές βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του χρήστη (ηλικία, ενδιαφέροντα, προσανατολισμός και τοποθεσία στο χώρο, ιστορικό περιήγησης κλπ).
Στην ερώτησή αν η Ελλάδα υστερεί σε κάποιους τομείς στο δρόμο της τεχνολογικής ανάπτυξης, με βάση τα όσα βλέπουν, μελετούν, αλλά και σύμφωνα με ό,τι βίωσαν απ’ όλη τη διαδικασία του διαγωνισμού της Microsoft, ο οποίος δίνει την ευκαιρία σε μαθητές και φοιτητές σε παγκόσμιο επίπεδο να διακριθούν και να αναδείξουν τα επιτεύγματά τους, ανεξαρτήτως κοινωνικής, θρησκευτικής και εθνικής προέλευσης, οι Καρακατσιώτης και Πτερνέας ανέφεραν ότι «η χώρα μας δεν έχει να ζηλέψει τίποτα» και «βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας σε ερευνητικούς και τεχνολογικούς τομείς».
Ο νικητής στο φετινό διαγωνισμό στη βασική κατηγορία “Software Design” ήταν η ομάδα “Hermes” από την Ιρλανδία, με λύση που προτείνει την αλλαγή των οδικών συνηθειών για να μειωθούν τα δυστυχήματα. Πρώτα βραβεία σε άλλες κατηγορίες έλαβαν ομάδες από: Βραζιλία, Δανία, Γαλλία, Νότια Κορέα, Πολωνία, Ρουμανία και Ταιβάν.
Στην χθεσινή τελετή ανακοινώθηκε και η δημιουργία νέων επιχορηγήσεων από την εταιρία ύψους τριών εκατομμυρίων δολαρίων σε μαθητές και φοιτητές που ξεχωρίζουν για ευρηματικές τεχνολογικές δημιουργίες.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι νέες και νέοι από διάφορες περιοχές του πλανήτη συμμετείχαν και παρουσιάστηκαν, μερικοί με τις παραδοσιακές τους στολές και όλοι με τις σημαίες των χωρών τους, σ’ ένα διαγωνισμό «που πρόβαλε την ευγενική άμιλλα» και «πρόσφερε κίνητρα στους συμμετέχοντες και σε χιλιάδες άλλους», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά οι ομιλητές, στελέχη της εταιρίας, γνωστοί επιχειρηματίες του χώρου της πληροφορικής και ευρύτερα της τεχνολογίας, αλλά και καλλιτέχνες.
Μπλούμπεργκ και Λονγκόρια
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμεργκ, εξήρε την προσπάθεια των διοργανωτών, επισημαίνοντας ότι αξία δεν έχει μόνο το κέρδος, αλλά η προσφορά στην κοινωνία, την παιδεία και τον πολιτισμό.
Η γνωστή ηθοποιός Εύα Λονγκόρια που απένειμε το “People’s Choice Award 2011” στην ομάδα από την Μπαγκλαντές είπε ότι «όλοι εσείς είστε η γενιά των επόμενων ηγετών του κόσμου. Δώστε μας μια καινούρια ελπίδα που την χρειάζεται ο κόσμος. Βοηθήστε στην καταπολέμηση ασθενειών και παλέψτε για την προστασία του περιβάλλοντος με τις φρέσκιες ιδέες σας στην τεχνολογία».
Το Microsoft Imagine Cup πραγματοποιείται από το 2003. Η Ελλάδα συμμετέχει στον διαγωνισμό από το 2004 και έχει ήδη κατακτήσει σε προηγούμενα χρόνια την 2η και 3η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Σχεδίαση Λογισμικού» με τα projects “Sign2Talk” και “SmartEyes” αντίστοιχα. Η τελετή απονομής των βραβείων για το 2012 θα γίνει στην Αυστραλία. Στο τέλος της χθεσινής γιορτής, ο εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Αυστραλίας στη Νέα Υόρκη, Gerard Seeber, παράλαβε τη σημαία του διαγωνισμού.
Πρόγραμμα “Ηπιόνη”
Στον παγκόσμιο διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft Imagine Cup 2011, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη από τις 8 μέχρι τις 13 Ιουλίου, συμμετείχε και διακρίθηκε στην κατηγορία “Software Design” η ελληνική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης του πόνου “Ηπιόνη”, υπό την καθοδήγηση του Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ.
Στην επιστημονική ομάδα δημιουργίας της “Ηπιόνης”, η οποία απέσπασε εγκωμιαστικά σχόλια, συμμετείχαν οι απόφοιτοι του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κώστας Βρένας, Σταμάτης Γεωργούλης, Στέφανος Ελευθεριάδης και Δημήτρης Τζιώνας, οι οποίοι κατέλαβαν την πρώτη θέση σε πανελλαδικό διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας.
Σύμφωνα με τους φοιτητές δημιουργούς του προγράμματος, πρόκειται για μια εφαρμογή, ικανή να διαχειριστεί κάθε είδους ανθρώπινο σωματικό και ψυχολογικό πόνο. Τα τέσσερα χαρακτηριστικά της «Ηπιόνης» είναι ότι υπάρχει, νιώθει, αλληλεπιδρά και μοιράζεται. Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, προκειμένου να εξαλείψει χρόνιους πόνους.