Ο Τζον Κίλκοτ, πρόεδρος της Επιτροπής η οποία εδώ και επτά χρόνια εξετάζει τη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτιμά πως η σχετική έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα του 2016, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τον κάλεσε να επισπεύσει τη διαδικασία.
Η έρευνα αποσκοπεί να ρίξει φως σε όλες τις πτυχές της ανάμειξης της Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ, από το 2001 ως το 2009 -από την ανάπτυξη των δυνάμεων μέχρι την υπό τις ΗΠΑ εισβολή το 2003 και την απόσυρση των μάχιμων στρατευμάτων- και να αντλήσει τα διδάγματα από την εμπειρία αυτή.
Ο πόλεμος του Ιράκ και ειδικά ο ρόλος του πρώην πρωθυπουργού των Εργατικών Τόνι Μπλερ, ο οποίος ενέπλεξε σε αυτόν τη χώρα, παραμένουν πολιτικά ζητήματα ζωτικής σημασίας στη Βρετανία και η έρευνα της Επιτροπής έχει επανειλημμένως δεχτεί κριτική για καθυστέρηση από βουλευτές καθώς και από συγγενείς των θυμάτων.
«Οι συνεργάτες μου κι εγώ θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το κείμενο της έκθεσής μας την εβδομάδα που ξεκινά την 18η Απριλίου 2016. Τότε… θα μπορέσει να ξεκινήσει ο έλεγχος εθνικής ασφαλείας επί του περιεχομένου της», αναφέρει ο Κίλκοτ σε επιστολή του προς τον Κάμερον, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Επιτροπής.
Όπως επισήμανε ο Κίλκοτ, εξαιτίας της έκτασης της έκθεσης -περισσότερες από δύο εκατομμύρια λέξεις- θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες για να ετοιμαστεί για εκτύπωση, γεγονός που καθιστά πιθανή τη δημοσιοποίησή της τον Ιούνιο -πιθανότερη, δε, τον Ιούλιο.
Ο Κάμερον χαιρέτισε το γεγονός ότι υπάρχει «μία σαφής ολοκλήρωση (της έκθεσης) στον ορίζοντα», αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του επειδή ο Κίλκοτ δεν θεωρεί δυνατή τη δημοσιοποίησή της μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
«Αναγνωρίζω ότι έχετε ένα δύσκολο έργο, αλλά θα χαιρέτιζα τα όποια επιπλέον βήματα θα λαμβάνατε για την επίσπευση των τελικών σταδίων της έρευνας», απάντησε ο πρωθυπουργός σε επιστολή του προς τον Κίλκοτ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Ο ίδιος, μάλιστα, πρόσθεσε ότι στα μέλη της Επιτροπής θα διατεθούν περισσότεροι πόροι αν επιτρέψουν τη συντομότερη δημοσιοποίησή της και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από δύο εβδομάδες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου εθνικής ασφαλείας.
Την Κυριακή, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN πρόβαλε συνέντευξη του Μπλερ στην οποία ζητούσε συγγνώμη για τα λάθη -όπως ο ίδιος τα χαρακτήρισε- στον σχεδιασμό και στη συγκέντρωση πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών πριν από τον πόλεμο – με τα μέσα ενημέρωσης να τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να προλάβει την κριτική που θα του ασκείται στην έκθεση.