Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της, με όποιον τρόπο αποφασίσει, δήλωσε η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς σχολιάζοντας την κατάσταση με τους πρόσφυγες στη Σλοβενία και την απόφαση της σλοβενικής κυβέρνησης να στείλει στρατό στα σύνορα.
Δεν πρέπει να θεωρηθεί ενέργεια εναντίον της Κροατίας, απλά εφαρμόζονται οι κανόνες του χώρου Σένγκεν και προστατεύεται η σλοβενική επικράτεια, τόνισε η πρόεδρος κ. Γκράμπαρ – Κιτάροβιτς σημειώνοντας ότι ελπίζει πως ο διάλογος Κροατίας και Σλοβενίας θα διατηρηθεί.
Ωστόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό να επηρεάσει τις πολιτικές σχέσεις, τις διμερείς σχέσεις και τη φιλία μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας, ούτε τις εμπορικές ανταλλαγές, τόνισε.
“Απλά πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις επειδή το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα με το οποίο όλοι εξίσου είμαστε αντιμέτωποι. Δεν πρέπει να το επιλύουμε ατομικά, αλλά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο” δήλωσε η πρόεδρος της Κροατίας.
Το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας νωρίς το πρωί υιοθέτησε τροποποιήσεις του νόμου για την άμυνα που δίνει στο στρατό πρόσθετες εξουσίες προστασίας των εθνικών συνόρων.
Οι αλλαγές στο νόμο ψηφίστηκαν μετά από πρόταση της κυβέρνησης, η οποία εξαιτίας νέου κύματος προσφύγων που εισέρχεται στη Σλοβενία από την Κροατία, δέχθηκε κριτική από τη δεξιά αντιπολίτευση ότι δεν ελέγχει αρκετά αποτελεσματικά τα σύνορα της χώρας, που είναι και σύνορα του χώρου Σένγκεν. Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι το σύστημα ελέγχου των ροών μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα κατέρρευσε.
Οι σλοβενικές ένοπλες δυνάμεις αριθμούν περίπου 7.000 μέλη και κατά μήκος των κροατικών συνόρων, βάσει του νόμου που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ήδη από σήμερα, έλαβαν εξουσίες, ώστε σε συνεργασία με την αστυνομία να μπορούν να εκδίδουν προειδοποιήσεις και οδηγίες προς τους μετανάστες, να περιορίζουν προσωρινά την κυκλοφορία ατόμων και μαζί με την αστυνομία να ανακτούν τον έλεγχο και να… ηρεμούν τα πλήθη με τη χρήση βίας.
Οι πρόσθετες εξουσίες που δίνονται στο στρατό κατά μήκος των 670 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Κροατία θα παραμείνουν σε ισχύ για μέγιστο χρονικό διάστημα τριών μηνών και μπορεί να παραταθούν.