Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Ειρηναίος θα συμμετάσχουν σήμερα σε σύσκεψη για τη θέση της Σερβίας όσον αφορά τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη διπλωματική μάχη της Σερβίας, ώστε το Κόσοβο να μην ενταχθεί στην UNESCO.

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ενόψει της σημερινής συνάντησης με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Πατριάρχη Ειρηναίο ότι προσδοκά ενότητα.

«Ομόνοια και ενότητα» υπογράμμισε, απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφων τι αναμένει από τη σημερινή σύσκεψη.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανήγγειλε, την περασμένη Κυριακή, ότι σερβική ηγεσία στη σημερινή σύσκεψη θα συζητήσει πολλά ζητήματα.

Την περασμένη εβδομάδα δημιουργήθηκε ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου – ΕΕ με αφορμή τροπολογία που κατέθεσε η Γερμανία στο κεφάλαιο 35 στην πλατφόρμας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας – ΕΕ, που αφορά τις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας. Στην τροπολογία η αναγνώριση του Κοσόβου θεωρείται προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι πλατφόρμα για το κεφάλαιο 35 που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παρέδωσε στα κράτη – μέλη της ΕΕ περιέχει σημεία που προδικάζουν το καθεστώς του Κοσόβου και στρέφονται εναντίον των εθνικών συμφερόντων της Σερβίας. «Για τη Σερβία είναι χειρότερη λύση και από την επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου στην έδρα της προεδρίας της Σερβίας προσκλήθηκε και ο πρόεδρος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (SANU) Βλάντιμιρ Κόστιτς, αλλά δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις ο ίδιος, αλλά κάποιος άλλος θα εκπροσωπήσει το ίδρυμα.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή τη στιγμή η παρουσία μου είναι πολύ αποτελεσματική. Η SANU θα είναι παρούσα στη συνάντηση, για την οποία απέστειλε πρόσκληση ο πρόεδρος Νίκολιτς . Στη SANU υπάρχουν πολλά μέλη τα οποία γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα του ζητήματος του Κοσόβου και της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κόσοβο από εμένα» είπε ο κ. Κόστιτς.

Σημείωσε ακόμη ότι «πιθανές προσωπικές διαφορές» που κλιμακώθηκαν χωρίς τη θέλησή του σε σύγκρουση δεν πρέπει να διαταράξουν τις υποχρεώσεις που έχει η Σερβική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών προς τον λαό και τη χώρα και σε σημαντικά εθνικά ζητήματα.

Τις προηγούμενες μέρες, οι δηλώσεις του κ. Κόστιτς για το ζήτημα του Κοσόβου είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Ο πρόεδρος της SANU τόνισε ότι «το Κόσοβο de facto και de jure έχει χαθεί για τη Σερβία» και ότι η μοναδική πολιτική σοφία αυτή τη στιγμή είναι πως με στοιχεία αξιοπρέπειας θα εγκαταλειφθεί το Κόσοβο, προκαλώντας τη δριμύτατη αντίδραση του προέδρου της Σερβίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι αναμένει από τη SANU να πάρει θέση για τις απόψεις του κ. Κόστιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας αντέδρασε λέγοντας ότι ο κ. Κόστιτς εξέφρασε τις απόψεις αυτές «σε μια στιγμή η χώρα διεξάγει μια δύσκολη μάχη, παρά τις τεράστιες πιέσεις από εκείνους που προωθούν την ανεξαρτησία του Κοσόβου».