Με τον αφγανό ομόλογό του, Χαμίντ Καρζάι, συναντήθηκε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στην Καμπούλ, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης η οποία δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως για λόγους ασφαλείας, κι υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.

«Είμαστε ευγνώμονες για όλη τη βοήθεια που η Γαλλία μας έχει προσφέρει τα τελευταία 10 χρόνια», δήλωσε ο Καρζάι, στην διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου από το πολύ οχυρωμένο παλάτι του.

Ο Σαρκοζί είπε ότι είναι πλέον καιρός το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας του να αποχωρήσει σταδιακά, προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα συνεχίσει την πολιτική της βοήθεια.

«Το πρώτο μέρος των δυνάμεών μας θα αποχωρήσει από αυτή τη χώρα μέχρι το τέλος του 2012 με διαβουλεύσεις από Αφγανούς και άλλους διεθνείς συμμάχους», δήλωσε ο Σαρκοζί στους δημοσιογράφους.

Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν και η εξέγερση σε ορισμένες Αραβικές χώρες σημαίνουν ότι το Αφγανιστάν δεν διατρέχει πλέον κίνδυνο να καταληφθεί από τρομοκράτες.

Περίπου 4.000 Γάλλοι στρατιώτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν μαζί με περισσότερους από 130.000 διεθνείς στρατιώτες που πολεμούν την εξέγερση των Ταλιμπάν σε μια μάχη που διαρκεί σχεδόν μια δεκαετία.

Ο Σαρκοζί είπε ότι ο γαλλικός στρατός θα μεταβιβάσει την ευθύνη για την ασφάλεια στην επαρχία Καπίσα και στην περιοχή Σαρόμπι στην επαρχία της Καμπούλ.

«Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε πολιτικές υποθέσεις, στη γεωργία, στην εκπαίδευση, στη δημόσια υγεία και τη διακυβέρνηση», είπε.

«Εγώ και ο πρόεδρος Καρζάι συμφωνήσαμε ότι μόλις επιστρέψω στη Γαλλία, θα ζητήσω να υπογραφεί πενταετής συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε.