Η Κροατία δεν έχει άλλη επιλογή από την προώθηση των προσφύγων προς τα σύνορα Σένγκεν, δηλαδή στη Σλοβενία, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς.
Ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι το κλειδί για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται στην Ελλάδα, η οποία είναι η πρώτη που πρέπει να καθιερώσει έλεγχο της ροής προσφύγων και μεταναστών.
«Αν κάποιος επιθυμεί να λάβει απόφαση η Κροατία να γίνει τείχος – δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά ας ληφθεί απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι τότε αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν και ότι δεν μπορεί να σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ» είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας από το κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Οπάτοβατς.
«Τότε πρέπει να πουν ότι θα αναγερθεί τείχος στα σύνορα Κροατίας – Σερβίας» τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι σίγουρο πως κανένα συρματόπλεγμα δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικό.
Ο Ράνκο Όστογιτς ανέφερε ότι οι πρόσφυγες μεταφέρονται προς τη Σλοβενία και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Κροατία δεν έχει τον έλεγχο της όλης κατάστασης.
Ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι και η χθεσινοβραδινή κατάσταση στα σύνορα Κροατίας – Σλοβενίας διευθετήθηκε, καθώς στους ανθρώπους προσφέρθηκε άσυλο. Έξι λεωφορεία με πρόσφυγες η είσοδος των οποίων δεν επιτράπηκε από τη συνοριακή διάβαση Μάτσελι μεταφέρθηκαν στη συνοριακή διάβαση Λούπινιακ και άλλα τόσα λεωφορεία που έπρεπε να περάσουν από τη διάβαση Μούρσκο Σρέντιτσε τελικά πέρασαν στη Σλοβενία από άλλη διάβαση.
Ο κ. Όστογιτς τόνισε ότι χθες το βράδυ οι Σλοβένοι δεν επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα, τρένου στο οποίο επέβαιναν 1795 άνθρωποι, ούτε έστειλαν αμαξοστοιχία των Σλοβενικών Σιδηροδρόμων για να τους παραλάβουν.
Απαντώντας σε ερώτηση για την αναγγελία της Σερβίας ότι θα λειτουργήσει κέντρο υποδοχής προσφύγων στην πόλη Σιντ, κοντά στη μεθόριο με την Κροατία, ο κ. Όστογιτς είπε ότι «πρώτη φορά άκουσε την είδηση αυτή πριν από 33 μέρες».
«Είναι καιρός να γίνει, οι άνθρωποι να μην στέκονται στη βροχή και οργανωμένα να γίνεται η υποδοχή τους» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι θα λειτουργήσει χειμερινό κέντρο υποδοχής στην πόλη Σλάβονσκι Μπροντ της Κροατίας.
Την ίδια στιγμή, αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα σύνορα Σερβίας – Κροατίας στη συνοριακή διάβαση Μπερκάσοβο – Μπάπσκα και την ανεξέλεγκτη είσοδό τους εμποδίζει η κροατική αστυνομία.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, οι Κροάτες αστυνομικοί επιτρέπουν τη διέλευση 50 προσφύγων ανά μισή ώρα.
Υπό κρύο και βροχή, μέσα στη λάσπη, παγωμένοι και τυλιγμένοι με κουβέρτες που τους μοιράζουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, μόλις φθάνουν στο σερβικό συνοριακό χωριό Μπερκάσοβο κοντά στην πόλη Σιντ, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περιμένουν περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες.
Την ανεξέλεγκτη διέλευση των συνόρων και την είσοδο στην περιοχή Μπάπσκα αποτρέπουν μέλη της κροατικής αστυνομίας. Στη σερβική πλευρά δεν υπάρχουν μέλη των «δυνάμεων του νόμου και της τάξης» και οι πρόσφυγες είναι μόνοι τους, όπως μεταδίδει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.
Για τις ανάγκες τους φροντίζουν μέλη μη κυβερνητικών ανθρωπιστικών οργανώσεων, του Ερυθρού Σταυρού της Σερβίας και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) οι οποίοι τους δίνουν κουβέρτες, ζεστά ροφήματα, τρόφιμα και άλλες προμήθειες.
Τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων αρνούνται οποιαδήποτε επαφή με τους δημοσιογράφους με το επιχείρημα ότι δηλώσεις κάνουν μόνον οι επικεφαλής τους. Τονίζουν ακόμη ότι οι δηλώσεις δεν είναι αναγκαίες επειδή «όλα τα συμπεράσματα προκύπτουν από τις εικόνες».
Κατά μήκος του δρόμου που έχει καλυφθεί με λάσπες, έχουν στηθεί αυτοσχέδιες σκηνές, ανεπαρκείς να προσφέρουν προστασία από τη βροχή. Οι πρόσφυγες, κατάκοποι και εξαντλημένοι διαμαρτύρονται για ασθένειες, πυρετό και κόπωση.
«Ερχόμαστε από τη Συρία και μέχρι τώρα κάπως τα καταφέραμε. Αυτό το ψύχος και η βροχή, τα οποία δεν έχουμε συνηθίσει, είναι τα χειρότερα» αναφέρει ο Ιμπραχίμ Φαουάζ και προσθέτει ότι παρόλα αυτά θα φθάσει στη Γερμανία για μία καλύτερη ζωή.
Ανάλογες είναι και οι σκέψεις του Αχμέντ Μοχάμεντ από το Ιράκ, ο οποίος τυλιγμένος με ένα αδιάβροχο περιμένει με τη γυναίκα και τα τρία του παιδιά.
«Περιμένουμε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Ελπίζουμε να μας αφήσουν να περάσουμε. Το μόνο που θέλουμε είναι να περάσουμε» τονίζει και προσθέτει ότι φοβάται για την υγεία των παιδιών του.
Στα σύνορα στη Μπάπσκα αστυνομικοί προστατεύουν με τα σώματά τους την ανεξέλεγκτη είσοδο προσφύγων και άλλοι συνάδελφοί τους έχουν παραταχθεί κατά μήκος των συνόρων για να εμποδίσουν τη διέλευση από άλλο σημείο.