Ανυπόφορη χαρακτήρισε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν τη «σιωπή» του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα βίαια επεισόδια στη Συρία, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ξεπέρασε κάθε όριο.

«Η Γαλλία κατέθεσε μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες μια απόφαση ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την οποία έχει μπλοκάρει η Ρωσία και η Κίνα. Αυτό δεν μπορεί να είναι πλέον αποδεκτό», επανέλαβε στο ιδιωτικό ραδιόφωνο Europe 1 ο Φιγιόν.

Για τον Γάλλο πρωθυπουργό «οι εξαιρετικά βίαιες επιθέσεις που είχαν ως στόχο χθες τις πρεσβείες τη Γαλλία και των ΗΠΑ στη Δαμασκό δείχνουν ότι το συριακό καθεστώς επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός».

Φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν επιθέσεις χθες εναντίον των πρεσβειών των ΗΠΑ και της Γαλλίας στη Δαμασκό για να καταγγείλουν την επίσκεψη των πρεσβευτών τους στην πολιορκημένη πόλη Χάμα (κεντρική Συρία) προκαλώντας την οργή της Ουάσινγκτον και του Παρισιού.

Την ίδια ώρα το Ιράν και η Τουρκία ζητούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη Συρία και σε άλλες αραβικές χώρες που δοκιμάζονται από λαϊκές εξεγέρσεις.

Παράλληλα, οι ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας στη Συρία ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για ενίσχυση των διεθνών πιέσεων προς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.