Υπάρχουν επαφές με το λιβυκό καθεστώς που έχουν στόχο την αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει πραγματική διαπραγμάτευση.

«Το λιβυκό καθεστώς στέλνει παντού αγγελιαφόρους: στην Τουρκία, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι», δήλωσε ο Ζιπέ στο ραδιοσταθμό France Info. «Υπάρχουν πράγματι επαφές, μέχρι σήμερα δεν πρόκειται για μια πραγματική διαπραγμάτευση. Δεχόμαστε απεσταλμένους που μας λένε: ο Καντάφι είναι έτοιμος να φύγει, ας το συζητήσουμε», πρόσθεσε.

Η Γαλλία εκτιμά πάντως ότι οι προϋποθέσεις για κατάπαυση του πυρός δεν υφίστανται.

Σύμφωνα με τον Αλέν Ζιπέ, οι προϋποθέσεις αυτές για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί είναι η απόσυρση των στρατευμάτων στα στρατόπεδα, ένας έλεγχος από τα Ηνωμένα Έθνη και μια κάποιου τύπου δήλωση του Καντάφι, που μένει να καθορισθεί, στην οποία θα ανακοινώνει πως αποσύρεται από την πολιτική και τη στρατιωτική εξουσία.

Ο Λίβυος πρωθυπουργός Μπαγντάντι αλ-Μαχμούντι άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη εξουσία και τους αντάρτες, καθώς και με τις εμπλεκόμενες χώρες του ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν να διεξαχθούν χωρίς να συμμετέχει σ’ αυτές ο Μουάμαρ Καντάφι, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της γαλλική εφημερίδα.