Για τέταρτη μέρα διαδηλώνουν οι Αιγύπτιοι με στόχο να πιέσουν το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που διοικεί τη χώρα να προχωρήσει πιο γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις και να επιταχύνει τις δικαστικές διώξεις εναντίον του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και των συνεργατών του.

Οι περίπου 2.000 διαδηλωτές έχουν σταματήσει την κυκλοφορία στην πλατεία Ταχρίρ, όπου έχουν στηθεί κάποιες σκηνές.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, την Αλεξάνδρεια, περίπου 100 διαδηλωτές παραμένουν σε μία από τις πλατείες.

Οι διαδηλωτές έχουν οργιστεί διότι το Στρατιωτικό Συμβούλιο έχει αποτύχει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, ενώ ένα από τα βασικότερα ζητήματά τους είναι δικαστούν άμεσα όσοι ευθύνονται για τις δολοφονίες διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης του Ιανουαρίου.

Η δίκη του Μουμπάρακ είναι προγραμματισμένη για τις 3 Αυγούστου, όμως σύμφωνα με τους διαδηλωτές ο στρατός έχει δείξει απροθυμία να τον φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Από την άλλη ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Άντλι έχει καταδικαστεί σε 12ετή κάθειρξη για διαφθορά, όμως η δίκη του για τη δολοφονία διαδηλωτών συνεχίζεται, ενώ οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει απομακρύνει τους αξιωματούχους που υποστήριξαν τις σκληρές τακτικές της αστυνομίας.

«Θα συνεχίσω να διαμαρτύρομαι μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματα της επανάστασης. Δεν είναι δίκαιο αυτοί που δολοφόνησαν διαδηλωτές να εξακολουθούν να βρίσκονται στα γραφεία τους και να μην έχουν δικαστεί και καταδικαστεί ακόμη», σύμφωνα με τον Τζον Νόσι, έναν 23χρονο φοιτητή.

Το γραφείο του εισαγγελέα, σε μία προσπάθειά του να κατευνάσει τους διαδηλωτές, έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα νομικά μέτρα που έχει λάβει εναντίον ανώτερων αξιωματούχων του υπουργείου Εσωτερικών οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν σκοτώσει διαδηλωτές.

Εξάλλου αιγυπτιακό δικαστήριο ζήτησε σήμερα από τη δορυφορική εταιρεία Nilesat να αναστείλει τη μετάδοση 14 λιβυκών τηλεοπτικών σταθμών, σύμφωνα με το πρακτορείο Mena.

Το δικαστήριο του Καΐρου πήρε αυτή την απόφαση μετά τη μήνυση που κατέθεσαν Λίβυοι που ζουν στην Αίγυπτο και αιγύπτιοι δικηγόροι. Σύμφωνα με τους τελευταίους ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι χρησιμοποιεί αυτά τα τηλεοπτικά δίκτυα για να υποκινεί τη βία εναντίον των εξεγερμένων.