Η πρόταση υποψηφιότητας του Κοσόβου για ένταξη στον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) συμπεριελήφθη στην ατζέντα της τακτικής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού, παρά την αντίθεση της Σερβίας και των διεθνών συμμάχων της.
Χθες, κατά την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO χωρίς ψηφοφορία ενέκρινε την ημερήσια διάταξη της 197ης συνόδου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το αίτημα ένταξης του Κοσόβου στον οργανισμό, που υπέβαλε στις 4 Αυγούστου η Αλβανία.
Το αίτημα θα εξεταστεί στις 21 Οκτωβρίου κι αν εγκριθεί απόφαση – εισήγηση προς τη Γενική Διάσκεψη, η τελική απόφαση θα ληφθεί με ψηφοφορία στη σύνοδό της, στις 3-8 Νοεμβρίου.
«Αν το Κόσοβο ενταχθεί στην UNESCO, το επόμενο βήμα μπορεί να είναι αίτημα για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.
Η Σερβία θα περιμένει τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO, όταν θα συζητηθεί το θέμα της ένταξης του Κοσόβου και μέχρι τότε θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της κατά της εισδοχής του Κοσόβου στον οργανισμό, υπογράμμισε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς σε δηλώσεις του στον σερβικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTS.
Η Σερβία εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο, επικοινωνεί με τους φίλους της που υφίστανται τεράστιες πιέσεις, δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς, προσθέτοντας ότι θέλει να ευχαριστήσει ιδιαίτερα την Ιταλία, η οποία δεν υποστήριξε το αίτημα του Κοσόβου.
Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς είπε ότι το πρόσφατο αίτημα του Κοσόβου είναι απλά συνέπεια των όσων συνέβησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιο ότι η Πρίστινα θα συνεχίσει να επιδιώκει ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς με την υποστήριξη δυτικών χωρών.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Κίνας, της Κούβας και της Αργεντινής εξέφρασαν διαφωνία με την απόφαση να συμπεριληφθεί το αίτημα του Κοσόβου στην ατζέντα της συνεδρίασης του Οκτωβρίου.
Και οι τέσσερις χώρες θεωρούνται σύμμαχοι του Βελιγραδίου που αντιτίθεται σθεναρά στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και υποστηρίζει ότι η Πρίστινα απέτυχε να προστατεύσει τη σερβική πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά στο Κόσοβο.
Το γεγονός ότι το αίτημα για ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO συμπεριελήφθη στην ημερήσια διάταξη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού δεν είναι ήττα για τη Σερβία, είπε ο κ. Ντάτσιτς.
Το θέμα ήδη βρισκόνταν στο σχέδιο ημερήσιας διάταξης και χθες ελήφθη απόφαση για το σύνολο της ημερήσιας διάταξης, είπε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών σημειώνοντας ότι η Σερβία δεν είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου και δεν είχε δικαίωμα να συμμετάσχει στη συνεδρίαση.
«Αλλά οι φίλοι μας, η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Αργεντινή και η Βραζιλία εξέφρασαν αντίρρηση σε αυτό που συνέβη» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο το Κόσοβο να λάβει έδρα στον ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας είπε ότι εναποθέτει όλες τις ελπίδες στο δικαίωμα του βέτο και πρόσθεσε ότι ολοένα και συχνότερα στις χώρες που έχουν φιλικές σχέσεις με τη Σερβία ασκούνται πιέσεις για να μην ψηφίζουν ή να μην είναι παρόντες εκπρόσωποί τους στις ψηφοφορίες σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς.
«Όποιος ψηφίζει κατά του Κοσόβου είναι φίλος μας, επειδή αυτό αποδεικνύει πόσο διακινδυνεύει» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.
Ενόψει της χθεσινής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς απέστειλε επιστολή προς όλα τα μέλη του διεθνούς οργανισμού στην οποία επισήμανε ότι η ένταξη του Κοσόβου στην UNESCO είναι απολύτως απαράδεκτη, όχι μόνο γιατί αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο αλλά και για πολιτικούς και ηθικούς λόγους».
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCΟ έχει 58 μέλη, τα 32 από τα οποία έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Για να υιοθετηθεί απόφαση στη Γενική Διάσκεψη, στην οποία συμμετέχουν 195 χώρες, απαιτείται πλειοψηφία των 2/3.
Τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού και Πληροφόρησης της Σερβικής Βουλής από το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) ζήτησαν σήμερα τη σύγκληση ειδικής συνεδρίασης για το αίτημα ένταξης του Κοσόβου στην UNESCO.