Το NATO θα βοηθήσει την Τουρκία, κράτος-μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, εάν αυτό χρειάζεται, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, μερικές ημέρες αφότου αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας που εκτελούσαν αποστολές βομβαρδισμού στη Συρία παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο.
Ερωτηθείς εάν το NATO είναι προετοιμασμένο να υπερασπιστεί την Τουρκία έναντι της Ρωσίας, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «η Τουρκία είναι ένας ισχυρός σύμμαχος και έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό» του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
«Έχουν μια άξια Πολεμική Αεροπορία, επομένως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι αυτές που θα αντιδράσουν πρώτες, αλλά το NATO είναι εδώ για να τις βοηθήσει εάν χρειάζονται», πρόσθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Νωρίτερα, ο ΓΓ του NATO κατηγόρησε τη Ρωσία ότι συμβάλλει στο να παραταθεί η σύγκρουση στη Συρία προσφέροντας υποστήριξη στον Μπασάρ αλ Άσαντ έναντι της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης, ωστόσο πρόσθεσε τη φωνή του σε αυτές που καλούν να υπάρξει μια πολιτική διευθέτηση με τη συμμετοχή της Μόσχας και της Τεχεράνης.
«Η Ρωσία θα έπρεπε να αγωνίζεται εναντίον του ΙΚ (της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος) και όχι να υποστηρίζει τον Άσαντ», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ σε μια παρέμβασή του ενώπιον κοινοβουλευτικών των κρατών-μελών του NATO που συμμετείχαν σε μια σύνοδο στο Σταβάνγκερ, στη νοτιοδυτική Νορβηγία.
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στον αγώνα εναντίον του ΙΚ αλλά πολεμούν επίσης μετριοπαθείς οργανώσεις της αντιπολίτευσης και υποστηρίζουν το καθεστώς του Άσαντ. Αυτό το δίχως άλλο θα παρατείνει τον πόλεμο», συνέχισε.
Η Ρωσία διεξάγει από τα τέλη του Σεπτεμβρίου μια εκστρατεία εντατικών βομβαρδισμών σε όλη την εμπόλεμη Συρία. Μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών ανακοίνωσε ότι έπληξε 53 «στόχους».
«Πρέπει να πιέσουμε για (να εξευρεθεί) μια πολιτική λύση του πολέμου στη Συρία και ακολούθως, ασφαλώς, όλες οι χώρες οι οποίες εμπλέκονται στη σύρραξη, είτε στο εσωτερικό της Συρίας ή από το εξωτερικό, με την υποστήριξη των διαφόρων οργανώσεων, θα έπρεπε να πάρουν μέρος στον διάλογο» για να βρεθεί μια διευθέτηση, πρόσθεσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Αυτό συμπεριλαμβάνει όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων για παράδειγμα του Ιράν και της Ρωσίας», ανέφερε.