Αναχώρησε σήμερα το πρωί από την Ρώμη για τη Σουηδία μια ομάδα 19 προσφύγων από την Ερυθραία, η οποία είναι η πρώτη που μεταφέρεται από μια χώρα μέλος της ΕΕ σε μια άλλη στο πλαίσιο του προγράμματος ανακατανομής των προσφύγων, το οποίο δίχασε προσφάτως βαθύτατα την Ευρώπη.
Οι 19 άνδρες και γυναίκες ανέβηκαν χαμογελαστοί σε ένα αεροπλάνο της ιταλικής οικονομικής και τελωνειακής υπηρεσίας, αφού είχαν σφίξει το χέρι του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Οι πρόσφυγες αυτοί από την Ερυθραία είναι οι πρώτοι από τους συνολικά 160.000 που αναμένεται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα αυτό μετεγκατάστασης στους κόλπους της ΕΕ.
Την παραμονή της πρώτης αυτής οργανωμένης μετεγκατάστασης, τα 28 κράτη μέλη σχημάτισαν την ίδια ώρα ένα κοινό μέτωπο για την πιο συστηματική επιστροφή των οικονομικών μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, «το άλλο πρόσωπο του νομίσματος» της ανταπόκρισής τους στη χειρότερη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το 1945.
Αυτοί που «δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους», δήλωσε χθες ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Άσελμπορν.
Υπάρχει και «η άλλη πλευρά του νομίσματος», σημείωσε επίσης ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, την ώρα που οι 28 υπουργοί Εσωτερικών δεσμεύονταν χθες στο Λουξεμβούργο να λάβουν μέτρα για την «πολιτική της επιστροφής» των παράτυπων οικονομικών μεταναστών από την Αφρική ή το Πακιστάν, που έχουν έρθει στην γηραιά ήπειρο σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.
Το 2014 μόνον το 39% των παράτυπων μεταναστών από αυτούς που βάσει των κανονισμών θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την ΕΕ έφυγαν πράγματι.
«Μπορούμε να δεχθούμε και να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που χρήζουν προστασίας, μόνον αν αυτοί που δεν χρήζουν (προστασίας) δεν έρχονται ή στέλνονται γρήγορα πίσω», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.
Το θέμα αυτό θα αποτελέσει το επίκεντρο της συνόδου κορυφής μεταξύ της ΕΕ και αφρικανικών χωρών που θα γίνει στις 11 και στις 12 Νοεμβρίου στην Βαλέτα, στη Μάλτα.
Σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται εξάλλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να υιοθετήσει μια απόφαση που θα επιτρέπει στην ΕΕ τις νηοψίες στην ανοιχτή θάλασσα πλοίων με μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη και προέρχονται από τη Λιβυή.
Επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ επανέλαβαν χθες τη βούλησή τους να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. «Αν δεν καταφέρουμε να καταστεί πιο αποτελεσματικός ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων, υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος η Σένγκεν να μην επιβιώσει», δήλωσε ο Άσελμπορν, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα μαζί με τον Έλληνα Επίτροπο την Ιταλία και μετά την Ελλάδα.
Οι δύο αξιωματούχοι θα επισκεφθούν την Λαμπεντούζα, στην Ιταλία, και μετά την Αθήνα για να διαπιστώσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τα «hotspots», τα κέντρα υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων και των μεταναστών.
Αμφιβολίες όσον αφορά την πιθανότητα να ανοίξουν αυτά όπως προβλέπεται στα τέλη Νοεμβρίου, εξέφρασε ωστόσο χθες ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν. «Θα χρειαστούν πολύ περισσότερα μέσα και προσωπικό», σχολίασε.
Χθες εξάλλου όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν για την ενίσχυση και της Frontex, της υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Αυτή ζήτησε αυτήν την εβδομάδα από τους 28 να θέσουν στη διάθεσή της 775 επιπλέον μεθοριακούς φρουρούς για να “διαχειριστεί τις μεταναστευτικές πιέσεις”. Η απάντηση στο αίτημά της θα δοθεί κατά τη νέα σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 15-16 Οκτωβρίου.
Τέλος η ΕΕ δεσμεύτηκε χθες το βράδυ να βοηθήσει περισσότερο τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων από τις οποίες διέρχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που ακολουθούν τον «δρόμο των Βαλκανίων» –συνολικά 428.000 τον έχουν ακολουθήσει από την αρχή της χρονιάς, ενώ χθες σε ένα 24ωρο συνολικά 10.000 πρόσφυγες είχαν περάσει στην ΠΓΔΜ από την Ελλάδα– όπως εξάλλου και τις γειτονικές χώρες της Συρίας.
Σε αντιστάθμισμα οι Ευρωπαίοι περιμένουν κυρίως από τα Βαλκάνια «να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της κατάστασης» και να διαδραματίσουν έναν ρόλο «φρένου στην μετακίνηση» των προσφύγων και των μεταναστών, εξήγησε ο Άσελμπορν.