Τη μεταναστευτική κρίση εξετάζει εκ νέου σήμερα στο Λουξεμβούργο η Ευρωπαϊκή Ένωση, με εκπροσώπους των γειτονικών χωρών της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Συρίας, την επομένη της γαλλογερμανικής έκκλησης για αλλαγές στη χορήγηση πολιτικού ασύλου στην ήπειρο.
Μετά το συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συνεδριάσουν με θέμα «Ο Δρόμος της ανατολικής Μεσογείου και των δυτικών Βαλκανίων», παρουσία των ομολόγων τους της Ιορδανίας, του Λιβάνου, της Τουρκίας και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.
Χθες, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απηύθυναν έκκληση για ενότητα ώστε ν’ αλλάξει η «παρωχημένη» πολιτική ασύλου στην Ευρώπη που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη μεταναστευτική της κρίση από το 1945, αλλά και για να αποτραπεί ένας “ολοκληρωτικός πόλεμος” στη Συρία.
Η υποδοχή των αιτούντων άσυλο που συρρέουν στη Γερμανία είναι «η πιο δύσκολη αποστολή» της χώρας «μετά την Επανένωση», επανέλαβε χθες βράδυ η Μέρκελ μιλώντας σε εκπομπή στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Η Γερμανία κατέγραψε 577.307 νέους υποψήφιους για χορήγηση ασύλου μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, από τους οποίους τουλάχιστον το ένα τρίτο προέρχεται από τη Συρία, σύμφωνα με απογραφή του υπουργείου Εσωτερικών. Η Γερμανία αναμένει από 800.000 έως ένα εκατομμύριο αιτήσεις για χορήγηση ασύλου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αριθμό τετραπλάσιο ή πενταπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.
Ο Ολάντ προειδοποίησε από την πλευρά του για το «τέλος της Ευρώπης» και «επιστροφή στα εθνικά σύνορα», αν η Ε.Ε. δεν επιδείξει ενότητα, καταχειροκροτούμενος από την ολομέλεια.
Η Μέρκελ παρατήρησε ότι η διαδικασία του Δουβλίνου, σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Ε.Ε. πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα που πατούν το πόδι τους, «είναι παρωχημένη».
Στη Μεσόγειο, οι Ευρωπαίοι πέρασαν χθες σε ένα δεύτερο στάδιο της ναυτικής τους επιχείρησης για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών μεταναστών στα ανοικτά της Λιβύης, προβλέποντας πλέον και επεμβάσεις των ναυτικών δυνάμεων σε ύποπτα σκάφη για μεταφορά μεταναστών που πλέουν σε διεθνή ύδατα.
Έξι ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία -ιταλικό, γαλλικό, γερμανικά, βρετανικό και ισπανικό – και τα 1.300 μέλη των πληρωμάτων τους μπορούν στο εξής να πραγματοποιούν έφοδο, να επιθεωρούν, να κατάσχουν και να καταστρέφουν τα σκάφη που χρησιμοποιούν οι διακινητές, σε διεθνή ύδατα. Κλείνουν έτσι όλη τη βορειοδυτική ακτή της Λιβύης, από την τυνησιακή μεθόριο μέχρι τη Σύρτη, απ ‘όπου αναχωρούν κάθε εβδομάδα με αυτοσχέδιες σχεδίες και προορισμό την Ευρώπη χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά και αφρικανοί πολίτες που θέλουν να ξεφύγουν από την ακραία φτώχεια.
Επιχείρηση «Σοφία»
Η ναυτική επιχείρηση μετονομάστηκε «Σοφία» -για να της δοθεί ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο- από το όνομα που δόθηκε στη μικρούλα που γεννήθηκε πάνω σε γερμανικό πολεμικό πλοίο της επιχείρησης το οποίο είχε περισυλλέξει τη μητέρα της στα ανοικτά της Λιβύης στις 22 Αυγούστου.
Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο απόφασης που επιτρέπει τη διεξαγωγή ναυτιλιακού ελέγχου σε πλοία με μετανάστες από τη Λιβύη που πλέουν στην ανοικτή θάλασσα. Διπλωμάτες είπαν ότι η ψηφοφορία για το βρετανικό σχέδιο μπορεί να διεξαχθεί το νωρίτερο σήμερα.
Παράλληλα χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να συρρέουν στον άλλο δρόμο, αυτόν που ακολουθούν οι πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, οι οποίοι επιβιβάζονται στις τουρκικές ακτές με προορισμό τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και στη συνέχεια φθάνουν στη βόρεια Ευρώπη μέσω Βαλκανίων, Ουγγαρίας και Κροατίας.
Τρία τραίνα αναχώρησαν από τα σερβικά σύνορα προς την Ουγγαρία διασχίζοντας την Κροατία μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης. Αυτός ο τρόπος μεταφοράς θεωρείται πλέον καλύτερος από τις αρχές από άποψη αποτελεσματικότητας: ένα τραίνο μπορεί να μεταφέρει μέχρι 1.000 ανθρώπους.
Η Ευρώπη, η οποία ήδη έχει τραυματιστεί από την ελληνική κρίση, δοκιμάζεται τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της όξυνσης διαφορών μεταξύ των κρατών μελών σε σχέση με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο, αλλά και για να διασφαλίσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της.
Οι χώρες του Visegrad (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) εξετάζουν το θέμα στη σύνοδο κορυφής τους που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο, μαζί με τον κροάτη ομόλογό τους στο θέρετρο Μπαλατονφίρεντ της Ουγγαρίας, σε μια προσπάθεια να εναρμονίσουν τις θέσεις των ενδιαφερομένων χωρών στην ανατολική και την κεντρική Ευρώπη.
Από τη μία πλευρά, η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με τη Σερβία, τα οποία πλέον είναι γεμάτα φράκτες και συρματοπλέγματα. Η Βουδαπέστη προτίθεται να κάνει αδιαπέραστα «το συντομότερο δυνατό» τα σύνορα με τη γειτονική της Κροατία, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχθές να ζητήσει «διευκρινίσεις».
Από την άλλη, η Γερμανία υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία. Ο πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ κάλεσε χθες κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, τις ΗΠΑ να μετάσχουν πλήρως στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη.