Στους δρόμους των Βρυξελλών διαδήλωσαν σήμερα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον 80.000 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης. Το Κοινό Συνδικαλιστικό Μέτωπο, που οργάνωσε την κινητοποίηση, ανεβάζει τον αριθμό των διαδηλωτών στις 100.000.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες.

Trade union members march in central Brussels during a protest over the government's reforms and cost-cutting measures, October 7, 2015.  REUTERS/Francois Lenoir

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν κόκκινες σημαίες και πλακάτ όπου εικονίζονταν πιάτα γεμάτα με ψίχουλα, καθώς το βασικό σύνθημα της διαδήλωσης ήταν «Για μας τίποτα, μόνο ψίχουλα».

Το πρώτο κανάλι της βελγικής τηλεόρασης έκανε λόγο για επεισόδια μεταξύ λιμενεργατών, που έφτασαν στις Βρυξέλλες από την Αμβέρσα, και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

A demonstrator smashes an advertising panel during clashes at a march against government reforms and cost-cutting measures in Brussels , October 7, 2015.    REUTERS/Yves Herman

Demonstrators clash with riot police during a march against government reforms and cost-cutting measures in Brussels, October 7, 2015.    REUTERS/Yves Herman

Λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων ακινητοποιήθηκαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ πολλά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτούργησαν σήμερα. Την Παρασκευή έχει προκηρυχθεί πανεθνική απεργία στους σιδηροδρόμους.

Στις 6 Νοεμβρίου 2014 είχε πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μια ογκώδης διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας. Έκτοτε, οι διεκδικήσεις των συνδικάτων δεν έχουν αλλάξει καθώς ουσιαστικά δεν έχουν πετύχει πολλά πράγματα. Αντιθέτως, τον περασμένο Ιούλιο εγκρίθηκε οριστικά -παρά τις αντιρρήσεις τους- η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια μέχρι το 2025 και στα 67 το 2030, από 65 που είναι σήμερα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αυξήσει στο 21% τον ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα (είχε μειωθεί στο 6% το 2013) αλλά και τους φόρους στον καπνό, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά, ευελπιστώντας ότι θα γεμίσουν τα δημόσια ταμεία με 700 εκατομμύρια ευρώ το 2016.