Παρότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η Άνγκελα Μέρκελ ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Γερμανία, εάν γίνονταν σήμερα εκλογές και το αξίωμα κρινόταν με απευθείας ψηφοφορία θα έχανε την καγκελαρία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Νικητής θα αναδεικνυόταν ένας από τους δύο κυριότερους αντιπάλους της των Σοσιαλδημοκρατών: ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρικ κι ο πρώην υπουργός Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Οι δύο πρώην υπουργοί δεν έχουν δηλώσει δημόσια εάν προτίθενται να διεκδικήσουν την καγκελαρία στις εκλογές του 2013 αλλά θεωρούνται από πολλούς οι σημαντικότεροι υποψήφιοι.

Στην ερώτηση εάν θα επέλεγαν την Μέρκελ ή το Στάινμπρικ, ο οποίος πιστώθηκε την καθοδήγηση της γερμανικής οικονομίας στην έξοδο από την οικονομική κρίση του 2008, το 48% των δυνητικών ψηφοφόρων επέλεξε το σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, έναντι του 37% που τάχθηκε υπέρ της Μέρκελ.

Ο Στάινμαϊερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στη γερμανική βουλή που είχε υπηρετήσει στη θέση του υπουργού Εξωτερικών και του αντικαγκελάριου την περίοδο 2005-2009, στην διάρκεια του λεγόμενου “μεγάλου συνασπισμού” υπό την Μέρκελ, αποσπά το 43% έναντι 39% της καγκελαρίου στην δημοσκόπηση.

Αν και η Μέρκελ δεν έχει ακόμα καταστήσει σαφές εάν θα είναι η υποψήφια καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών για τρίτη φορά, αρκετοί τη θεωρούν την πιο ισχυρή δυνητική υποψήφια.

Στην ερώτηση εάν η Μέρκελ χειρίστηκε καλά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη οι συμμετέχοντες στην έρευνα εμφανίστηκαν διχασμένοι: οι θετικές και οι αρνητικές απαντήσεις εκπροσωπήθηκαν από το 46%.