Κατά της συνέχισης της λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου στην πόλη Κρσκο της ανατολικής Σλοβενίας και κατά των σχεδίων κατασκευής δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα τάχθηκαν περιβαλλοντικές οργανώσεις και ομάδες πολιτών.

Με επικεφαλής την Ένωση Οικολογικών Κινήσεων στη Σλοβενία εκπρόσωποι των ΜΚΟ και ομάδων πολιτών τόνισαν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι θέλουν να ακουστούν οι φωνές τους και ότι θα στραφούν στη διεθνή κοινότητα, αν αγνοηθούν από εκείνους που χαράσσουν πολιτική.

«Η Σλοβενία δεν χρειάζεται να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για εξαγωγή, κυρίως όχι σε βάρος των κατοίκων και της ποιότητας ζωής τους», τόνισε εκπρόσωπος της Ένωσης. Τα πυρηνικά απόβλητα θα παραμείνουν κοντά στο εργοστάσιο, για αυτό είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή δεύτερου αντιδραστήρα, πρόσθεσε.

Το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Σλοβενία κατασκευάστηκε από κοινού με την Κροατία, λειτούργησε πρώτη φορά το 1981 και το εκμεταλλεύονται οι δύο χώρες.

Παράγει περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Σλοβενία και ο αντιδραστήρας πεπιεσμένου ύδατος προβλέπεται να λειτουργήσει έως το 2023, παρ’ ότι εκπρόσωποι της διαχειρίστριας εταιρίας έχουν δηλώσει ότι θα επιδιωχθεί παράταση λειτουργίας για 20 χρόνια.

Σλοβένοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μελετάται σοβαρά το ενδεχόμενο κατασκευής δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα στο Κρσκο, ώστε να καλυφθούν οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες.