Ικανοποίηση εκφράζει η κυπριακή κυβέρνηση από τα αποτελέσματα της συνάντησης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου στη Γενεύη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε στο ΡΙΚ ότι επαναβεβαιώθηκε η βάση των συνομιλιών και ξεκαθάρισε ότι η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης έχει συνδεθεί με την πρόοδο που θα επιτευχθεί.

Ο Οκτώβριος δεν αποτελεί χρονοδιάγραμμα, τόνισε ο κ. Στεφάνου, αλλά σταθμό ελέγχου για το πού οδεύουν οι διαπραγματεύσεις και αν γίνεται εφικτός ο στόχος της επίτευξης συγκλίσεων.

Απέρριψε επίσης εκτιμήσεις περί επιδιαιτησίας των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε ότι ο ρόλος του διεθνούς οργανισμού είναι υποβοηθητικός και δεν του επιτρέπεται να υποβάλλει προτάσεις. Ξεκαθάρισε πως η ενισχυμένη ανάμιξη των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει μορφή επιδιαιτησίας, αλλά προσφοράς υπηρεσιών σε επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης.

Ανησυχία για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Γενεύης εξέφρασαν τα κόμματα ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ, τα οποία ζήτησαν σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων από τον πρόεδρο Χριστόφια.