Φωτιά έχουν πάρει τα διπλωματικά επιτελεία ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος του ΟΗΕ από το μεσημέρι της Τετάρτης μετά από την αιφνιδιαστική απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.
Η κίνηση αυτή της Μόσχας, η οποία μεταφράζεται από πολλούς ως μία επιθετική πρωτοβουλία – επίδειξη πυγμής από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σήμανε συναγερμό στα επιτελεία των δυτικών χωρών και κυρίως των ΗΠΑ που με τον πλέον σαφή τρόπο, λίγες ώρες αργότερα αμφισβήτησαν ανοιχτά ότι οι πραγματικοί στόχοι των αεροπορικών επιδρομών είναι οι τζιχαντιστές και θέσεις του Ισλαμικού Κράτους αλλά η συριακή αντιπολίτευση που αντιμάχεται το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Από την πλευρά της η Μόσχα αρνείται τους αμερικανικούς ισχυρισμούς και διά στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ τόνιζε το βράδυ της Τετάρτης ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία είναι προσωρινές και θα συνεχιστούν για όσο διάστημα ο συριακός στρατός πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον θέσεων εξτρεμιστικών οργανώσεων στην χώρα».
Την ίδια ώρα πάντως ήδη από την πρώτη ημέρα επιδρομών, με τους ρωσικούς πυραύλους να πλήττουν την ευρύτερη περιοχή γύρω από την πόλη Χομς, η Συρία μετρά ακόμα τουλάχιστον 36 αμάχους νεκρούς. Από την πλευρά του το Κρεμλίνο κάνει λόγο για 20 αεροπορικά χτυπήματα σε 8 θέσεις του Ισλαμικού Κράτους.
Πλήρης αιφνιδιασμός των ΗΠΑ
Η σκηνή στη Βαγδάτη θύμιζε ταινία: ένας Ρώσος στρατηγός εμφανίστηκε γύρω στις 9:00 π.μ. χθες (τοπική ώρα) στην αμερικανική πρεσβεία, προειδοποιώντας την Αμερική να μην πετάξουν αεροσκάφη στη γειτονική Συρία – η Ρωσία σκόπευε να ξεκινήσει βομβαρδισμούς σε λίγο.
Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες αψήφησαν την προειδοποίηση της Μόσχας, είπαν αξιωματούχοι, παρά τις ανησυχίες τους για την ασφάλεια των αμερικανικών πληρωμάτων που πετούσαν με μεγάλες ταχύτητες μέσω του περιορισμένου συριακού εναέριου χώρου για να επιτεθούν σε στόχους του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
Ο αμερικανικός στρατός εκτέλεσε τουλάχιστον μια επίθεση χθες, και δεν είπε στους Ρώους πότε ή πού θα μπορούσε να συμβεί, σύμφωνα με αξιωματούχους.
«Ο συνασπισμός θα συνεχίσει τις εναέριες επιχειρήσεις πάνω από το Ιράκ και τη Συρία όπως συμφωνήθηκε, όπως κάναμε σήμερα», είπε ο αμερικανός υπουργός άμυνας Ας Κάρτερ σε ενημέρωση δημοσιογράφων.
Οι επιθέσεις έχουν βάλει τον τετραετή εμφύλιο πόλεμο σε μια νέα ιδιαίτερα ασταθή φάση όπου οι στρατοί μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων εκτός της Κίνας είναι άμεσα εμπλεκόμενες στον πόλεμο.
Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα γνωρίζουν τον κίνδυνο να επιμένουν σε αντίπαλες και μη συντονισμένες εναέριες επιθέσεις στη Συρία. «Δεν έχεις χρόνο να το μεταφέρεις σε επίπεδο προέδρου… όταν δύο αεροπλάνα πλησιάζουν το ένα το άλλο με ταχύτητα 20 μιλίων», είπε ένας αμερικανός αξιωματικός, μιλώντας ανώνυμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι περιμένουν να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών των δύο χωρών, ίσως και σήμερα, για να βρεθεί τρόπος να κρατήσουν οι δυνάμεις τους απόσταση η μία από την άλλη.
Ευθεία αμφισβήτηση των στόχων από το Πεντάγωνο
Η πιο ξεκάθαρη αμφισβήτηση των ρωσικών ενεργειών ήλθε δια στόματος του υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Άστον Κάρτερ, ο οποίος δήλωσε ότι οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία «κατά πάσα πιθανότητα» δεν είχαν ως στόχο τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
«Όντως, φαίνεται πως οι βομβαρδισμοί έγιναν σε περιοχές όπου κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρχαν δυνάμεις του ΙΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά από το Πεντάγωνο ο κ. Κάρτερ, τη στιγμή που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που υποστηρίζει ότι δείχνει τις επιδρομές κατά των ακραίων ισλαμιστών.
Ο κ. Κάρτερ τόνισε μάλιστα ότι η ρωσική εμπλοκή στο συριακό εμφύλιο πόλεμο ισοδυναμεί με το να «ρίχνεις λάδι στη φωτιά».
Σαφή υπονοούμενα πως τα ρωσικά αεροσκάφη ίσως δεν στοχεύουν τους τζιχαντιστές άφησε νωρίτερα από τη Νέα Υόρκη και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σημειώνοντας η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να χαιρετίσει τις ρωσικές επιδρομές εάν αυτές στρέφονταν «γνήσια» εναντίον του ΙΚ και της αλ-Κάιντα.
Προσέθεσε με νόημα πως οι ΗΠΑ θα έχουν «σοβαρές ανησυχίες» σε περίπτωση που η Μόσχα πλήξει και άλλες ένοπλες ομάδες, πέραν των ακραίων ισλαμιστών. Ο κ. Κέρι συμπλήρωσε δε ότι το ΙΚ δεν πρόκειται να ηττηθεί όσο ο Άσαντ βρίσκεται στην εξουσία, σε μια ξεκάθαρη βολή προς τη στήριξη που δίνει η Μόσχας στη Δαμασκό.
Προβληματισμός στο ΝΑΤΟ για τα χτυπήματα της Ρωσίας
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο οι αεροπορικές επιδρομές τις οποίες εξαπέλυσε η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας στην επικράτεια της Συρίας να προκάλεσαν καταστροφές σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες και να μη στοχοθέτησαν καν θέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Η ΠΑ της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαπέλυσε σήμερα αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, προχωρώντας στη σημαντικότερη επέμβαση που έχει προκρίνει το Κρεμλίνο στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες, ωστόσο η διαβεβαίωση της Μόσχας ότι επλήγησαν οι τζιχαντιστές του ΙΚ αμφισβητήθηκε από τις ΗΠΑ και αντικαθεστωτικούς μαχητές.
«Είμαι ανήσυχος για τις αναφορές που λένε ότι τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα δεν είχαν στόχο το ΙΚ», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας την παλιότερη ονομασία του ΙΚ.
«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος διότι δεν έχει υπάρξει καμιά αληθινή προσπάθεια συντονισμού των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία με τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που μάχεται εναντίον του ΙΚΙΛ», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του NATO.
Ο Πούτιν νομιμοποιεί την επίθεση μέσω Δαμασκού
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να διεξαγάγει διάλογο με τη συριακή αντιπολίτευση και να είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε έναν «συμβιβασμό», σε δηλώσεις του μετά τα πρώτα αεροπορικά πλήγματα της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στην επικράτεια της Συρίας.
«Πιστεύουμε ότι μια οριστική και διαρκής λύση στη Συρία είναι εφικτή μόνο στη βάση μιας πολιτικής μεταρρύθμισης και της διεξαγωγής διαλόγου με τις λογικές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα», είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στην αντιπολίτευση την οποία ανέχεται το καθεστώς του Άσαντ. «Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Άσαντ το αντιλαμβάνεται αυτό και είναι έτοιμος για μια τέτοια διαδικασία», πρόσθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Εξάλλου ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η κυβέρνησή του επιδιώκει να συμμαχήσει με όλες τις χώρες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας.
«Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό και προσήκον να ενωθούν όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες στον αγώνα εναντίον της διεθνούς δημοκρατίας και να οικοδομήσουμε το κοινό μας έργο βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ», σημείωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Για να ξεκινήσουμε προτείνω στα ενδιαφερόμενα κράτη, πρώτα απ’ όλα τις χώρες της περιοχής, να ενταχθούν στο διεθνές κέντρο πληροφόρησης και συντονισμού στη Βαγδάτη. Όλοι οι εταίροι μας θα είναι ενημερωμένοι για τα σχέδια και τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία».
Εξάλλου, η συριακή προεδρία επιβεβαίωσε ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ρωσική στρατιωτική βοήθεια, με ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Δαμασκό.
«Οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις απεστάλησαν στη Συρία κατόπιν αιτήματος του συριακού κράτους μέσω μιας επιστολής του κ. Άσαντ (…) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του προέδρου Πούτιν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση.