Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος, χθες, στις Βρυξέλλες σε πορεία συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες, ενώ, ταυτόχρονα, βέλγος υπουργός δρομολογεί εκστρατεία για την αποτροπή της αύξησης των ροών μεταναστών.

Ειδικότερα, ο βέλγικος Τύπος, σήμερα, αναφέρεται εκτενώς στη μεγάλη πορεία υποστήριξης των προσφύγων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, όπου 23.000 άνθρωποι (σύμφωνα με τους διοργανωτές) συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων στο Βέλγιο και να πουν «όχι» στον ρατσισμό, τον φόβο και το μίσος.

Παράλληλα, όμως, σχολιάζεται, σε μεγάλο βαθμό από τον γαλλόφωνο βελγικό Τύπο, η πρωτοβουλία του υφυπουργού του Βελγίου, αρμόδιου για θέματα μετανάστευσης και ασύλου, Τέο Φράνκεν (φλαμανδικό, ακροδεξιό κόμμα N-VA), να ξεκινήσει, μέσω facebook, μία εκστρατεία «αποτροπής» των μεταναστών από το να «αναζητήσουν στο Βέλγιο την τύχη τους».

Συγκεκριμένα, ο κ. Φράνκεν ανακοίνωσε χθες Κυριακή στο VTM NIEUWS ότι οι βελγικές Αρχές αγόρασαν διαφημιστικό χώρο στο facebook, προκειμένου να διαδώσουν σε μία συγκεκριμένη ομάδα κοινού (νέους άνδρες από το Ιράκ) το μήνυμα ότι έχουν ελάχιστες πιθανότητες απόκτησης του καθεστώτος του πρόσφυγα και ότι η άφιξή τους στο Βέλγιο δεν τους δίνει αυτόματα και το δικαίωμα σε έναν τίτλο μόνιμης παραμονής.