Αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν σήμερα τεράστια επίθεση εναντίον δεκάδων σημείων ελέγχου της αστυνομίας στο ανατολικό Αφγανιστάν, ακόμα ένα ακόμη σημάδι ότι επεκτείνεται η επιρροή της τζιχαντιστικής ομάδας στην περιοχή αυτή στα σύνορα με το Πακιστάν.

Ο κυβερνήτης της περιοχής Αχίν δεν ήταν σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για τον απολογισμό των μαχών που ξεκίνησαν «τα ξημερώματα της Κυριακής».

«Είναι η πρώτη φορά που μαχητές του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις εναντίον της αστυνομίας στην επαρχία Νανγκαρχάρ», πρόσθεσε.

Ο Άχμαντ Ζία Αμπντουλζάι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Νανγκαρχάρ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες.

Η επαρχία αυτή του Αφγανιστάν, που βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν, είναι μια από τις πιο ασταθείς της χώρας. Μέχρι τώρα η επαρχία θεωρείτο προπύργιο των Ταλιμπάν, όμως πλέον μαχητές του ΙΚ διεκδικούν την περιοχή.

Οι μαχητές που δηλώνουν ότι ανήκουν στο ΙΚ είναι συχνά πρώην Ταλιμπάν οι οποίοι απογοητεύτηκαν από την έλλειψη ηγεσίας από τα στελέχη του κινήματος τα οποία απέκρυψαν για δύο χρόνια τον θάνατο του επικεφαλής τους μουλά Όμαρ. Επιπλέον οι Ταλιμπάν αν και κερδίζουν έδαφος δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τις αφγανικές δυνάμεις.

Σε έκθεσή του που δημοσίευσε την Παρασκευή ο ΟΗΕ κάνει λόγο για αύξηση της επιρροής του ΙΚ στο Αφγανιστάν.

Η προέλαση της τζιχαντιστικής ομάδας προκαλεί ανησυχία και στην αμερικανική κυβέρνηση. Η Ουάσινγκτον είναι προγραμματισμένο να αποσύρει το σύνολο των 9.000 στρατιωτών της από το Αφγανιστάν ως το τέλος του 2016, όμως χθες Σάββατο ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί «στενά» την εξέλιξη του ΙΚ στο πεδίο.

«Είναι ένας παράγοντας που θα λάβουμε υπόψη μας στα μελλοντικά μας σχέδια», τόνισε.