Ως ενδεχόμενη αφετηρία για τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης του Δουβλίνου -σύμφωνα με την οποία η πρώτη χώρα εισόδου ενός πρόσφυγα είναι αρμόδια για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου- «βλέπει» ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν τις αποφάσεις της χθεσινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσφυγική κρίση.
Σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο κ. Φάιμαν, εκφράζοντας γενικά ικανοποίηση για τα χθεσινοβραδινά αποτελέσματα, επισήμανε ότι είναι ολοφάνερο πως το «Δουβλίνο» δεν λειτουργεί και πως μια καλύτερη ρύθμιση θα μπορούσε να υπάρξει στη βάση των αποφάσεων της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Ο ίδιος προειδοποίησε με διαδικασία επιστροφής για πρόσφυγες οι οποίοι αρνούνται την καταγραφή τους στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι προς τούτο είναι όμως αναγκαία μια συμφωνία επιστροφής με τις χώρες προέλευσης, ενώ τόνισε ότι τα «Hot spots» δίνουν καλύτερες πιθανότητες σε αυτούς που έχουν δικαίωμα ασύλου, αλλά συγχρόνως είναι και ένα σαφές μήνυμα προς εκείνους που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου, ότι τα πράγματα δεν είναι πλέον τόσο απλά όπως έως τώρα.
Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η απόφαση που πάρθηκε για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων στην ΕΕ δεν θα επαρκέσει επί πολύ καιρό, καθώς αναμένεται ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα έλθουν στην Ε.Ε. μέσα στα προβλεπόμενα δύο χρόνια θα είναι μεγαλύτερος από 120.000.
Όπως ανέφερε ο καγκελάριος, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής υπήρξαν πολλοί περισσότεροι που υποστήριξαν μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό ζήτημα από ό,τι σε προηγούμενες συναντήσεις, και ελπίζει ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω εντατικές συνομιλίες και συναντήσεις, ενώ σημείωσε πως στην απόφαση για τη διάθεση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε βοήθεια για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Τουρκία, αρκετά ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά.