Σε διεθνή χωρικά ύδατα βρίσκεται το γαλλικό σκάφος «Dignité – Al Karama» που συμμετέχει στο διεθνή στολίσκο, και πλέει προς τη Γάζα, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές της πρωτοβουλίας «Ένα γαλλικό καράβι για τη Γάζα».

Το πλοίο, μήκους 19 μέτρων, με 8 επιβαίνοντες- ανάμεσά τους ο εκπρόσωπος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA) της άκρας αριστεράς Ολιβιέ Μπεζανσενό, -βρίσκεται πλέον σε διεθνή ύδατα και είναι το μόνο που έφυγε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Το πλοίο «δεν βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά» (όπου βρίσκονται ελλιμενισμένα τα άλλα πλοία του στολίσκου), «βρίσκεται σε άλλο σημείο», και «έχει διαφύγει από την ελληνική ακτοφυλακή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Κλοντ Λεφόρ, πρώην βουλευτής του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος κι εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας.

Το «Dignité – Al Karama»  είναι ένα σκάφος αναψυχής το οποίο δεν παρακολουθείτο από τις ελληνικές αρχές όπως τα υπόλοιπα του στολίσκου, ο οποίος έχει στόχο να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας και να παραδώσει στον παλαιστινιακό θύλακα ανθρωπιστική βοήθεια.

«Μπόρεσε να ανεφοδιαστεί με καύσιμα και τρόφιμα. Πλέει προς τη Γάζα», δήλωσε ο Λεφόρ.

Η πρωτοβουλία θα στείλει αντιπροσωπεία στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών για να ζητήσει την παροχή προστασίας στο πλοίο.

Εκτός του Μπεζανσενό, στο πλοίο επιβαίνουν ένα στέλεχος του γαλλικού συνδικαλιστικού κινήματος και μια ακτιβίστρια και οικολόγος, μέλος του κόμματος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το Ισραήλ έχει απειλήσει πολλές φορές να προβεί σε χρήση βίας για να σταματήσει τα πλοία του στολίσκου.

(φωτογραφία αρχείου)