Η Γερμανία βρέθηκε σήμερα αντιμέτωπη με τη σταθερή και επαναλαμβανόμενη άρνηση των προς ανατολάς γειτόνων της να δεχθούν, στο όνομα των ευρωπαϊκών αξιών, ποσοστώσεις για την υποδοχή του αδιάκοπου κύματος προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη σε μερικές φορές αμφιλεγόμενες συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στην Ουγγαρία.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, με την υποστήριξη του λουξεμβούργιου ομολόγου του, η χώρα του οποίου ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, μετέβη στην Πράγα για να επιχειρήσει να πείσει τους ομολόγους του των χωρών της ομάδας του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία και Ουγγαρία).

Όμως κατά τη συνάντηση δεν φαίνεται να επιτεύχθηκε προσέγγιση των απόψεων: οι χώρες «οφείλουν να έχουν τον έλεγχο επί του αριθμού προσφύγων που είναι έτοιμες να δεχθούν», τόνισε στη συνέχεια ενώπιον των δημοσιογράφων ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Λούμπομιρ Ζαοράλεκ.

Η σημερινή μεταναστευτική κρίση είναι «ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της ΕΕ», δήλωσε από την πλευρά του ο Στάινμαϊερ.

«Θα έπρεπε να είμαστε ενωμένοι στο ότι μια τέτοια πρόκληση δεν είναι διαχειρίσιμη από μία μόνο χώρα. Έχουμε ανάγκη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», πρόσθεσε ενώ το Βερολίνο προκατέλαβε τους περισσότερους από τους εταίρους του όταν ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να υποδεχθεί φέτος έως και 800.000 πρόσφυγες.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προωθεί μια «υποχρεωτική» πολιτική κατανομής των προσφύγων, στον αριθμό των οποίων δεν τίθεται οροφή. Η χώρα περιμένει 40.000 πρόσφυγες μόνον αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο Στάινμαϊερ. Δηλαδή το ένα τέταρτο των 160.000 αφιχθέντων που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να κατανείμει ήδη από την επόμενη εβδομάδα στο σύνολο της ΕΕ.

Τον αριθμό αυτό έκρινε ανεπαρκή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία υπολογίζει σε 200.000 τον αριθμό των προσφύγων που θα έπρεπε να υποδεχθεί η ΕΕ έως το 2016.