Την κριτική των κυβερνητικών εταίρων Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από τη γερμανική κυβέρνηση απέρριψε ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Τόμας Όπερμαν, τονίζοντας ότι το CSU ασκεί «φθηνή» πολιτική.

«Οι ίδιοι δεν μπορούν να προτείνουν καμία εναλλακτική. Απλώς τροφοδοτούν την ανησυχία» δήλωσε ο κ. Όπερμαν στη Νοτιοδυτική Ραδιοφωνία (SWR) και πρόσθεσε ότι η κριτική των Χριστιανοκοινωνιστών είναι λανθασμένη και δεν βοηθά. «Τι έκανε ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας τους CSU, προκειμένου να περιοριστούν τα αιτία φυγής των προσφύγων», διερωτήθηκε ο κ. Όπερμαν, αναφερόμενος στον υπουργό Γκερντ Μίλερ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ, είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο, οι εξαιρέσεις στην είσοδο προσφύγων στην Γερμανία να εξελιχθούν σε κανόνα, αλλά και για το ενδεχόμενο μεταξύ των προσφύγων να βρίσκονται και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, εκτιμούσε: «Έχουμε χάσει τον έλεγχο».

Την ίδια ώρα, η καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Rheinische Post», ξεκαθάριζε ότι «το θεμελιώδες δικαίωμα για άσυλο δεν γνωρίζει πλαφόν».