«Πεπεισμένος» ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα στείλουν στο μέλλον στρατιώτες στο έδαφος της Συρίας εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα τέλη του Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι.
«Έχετε δίκιο: χρειάζεται να αναπτυχθούν χερσαίες δυνάμεις επί του πεδίου. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ερωτηθείς από δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου CNN για την ενδεχόμενη αποστολή στο έδαφος της Συρίας στρατευμάτων γειτονικών χωρών ή ακόμη και των ΗΠΑ.
«Όχι, ο πρόεδρος Ομπάμα έχει πει με πολύ σαφή τρόπο ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν αποτελούν μέρος της εξίσωσης. Και δεν πιστεύω ότι έχει την παραμικρή πρόθεση να το αλλάξει αυτό», ανέφερε ο Κέρι.
«Όμως γνωρίζω ότι άλλοι μιλούν για αυτό. Υπάρχει κόσμος στην περιοχή που είναι ικανός για αυτό» ενώ και «Σύροι που αντιτίθενται στο καθεστώς είναι επίσης ικανοί» να δράσουν, συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Η ένοπλη σουνιτική οργάνωση ΙΚ, εναντίον της οποίας πολεμούν οι ΗΠΑ επί ενάμισι χρόνο εξαπολύοντας αεροπορικά πλήγματα στη Συρία και στο Ιράκ, είναι «πολύ επικίνδυνη και πρέπει να αυξήσουμε την πίεση» που της ασκείται, σημείωσε ακόμη ο Κέρι. «Συζητάμε σχετικά με πολύ συγκεκριμένα μέσα για να το επιτύχουμε αυτό σε συνεργασία με άλλες χώρες στην περιοχή», πρόσθεσε και τόνισε ότι αυτό θα είναι «ένα θέμα συζήτησης» κατά τη διάρκεια της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα τέλη του μήνα.
Ο πόλεμος στη Συρία αποτελεί εδώ και αρκετές εβδομάδες το αντικείμενο έντονης διεθνούς διπλωματικής δραστηριότητας με στόχο την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης έπειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια πολέμου.
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές τους για το ζήτημα αυτό και ο Τζον Κέρι συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Σαουδάραβα ομόλογό του Άντελ αλ Τζουμπέιρ, την παραμονή της πρώτης επίσκεψης του Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν στην Ουάσινγκτον — τον οποίο θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Ομπάμα την Παρασκευή.
Για πρώτη φορά τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τάχθηκαν την 17η Αυγούστου ομόφωνα —περιλαμβανομένης και της Ρωσίας— υπέρ μιας πρωτοβουλίας με σκοπό την πολιτική διευθέτηση της κρίσης. Το Ιράν, που μαζί με τη Ρωσία είναι από τους βασικούς υποστηρικτές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, υποδέχθηκε ευνοϊκά το σχέδιο αυτό.