Στόχο να μειώσουν τα οικονομικά κίνητρα που προσελκύουν πρόσφυγες να εγκατασταθούν στη χώρα έχουν οι συντηρητικοί της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγγελας Μέρκελ, σύμφωνα με έγγραφό τους που δημοσιοποιήθηκε χθες καθώς μεταναστευτική κρίση με τον αριθμό των μεταναστών να αυξάνεται εκθετικά δημιουργεί προβλήματα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Καθώς οι νόμοι για το άσυλο είναι γενναιόδωροι, όπως και τα επιδόματα που χορηγούνται, η Γερμανία έχει γίνει το κράτος που υποδέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες στην ΕΕ, τόσο τους ανθρώπους που προσπαθούν να σωθούν από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, όσο και εκείνους που φεύγουν από τη νοτιοανατολική Ευρώπη σε αναζήτηση καλύτερης ζωής.
Συνολικά 104.460 αιτούντες άσυλο εισήλθαν στη Γερμανία τον Αύγουστο, ένας αριθμός που αποτελεί ιστορικό υψηλό, ενώ το Βερολίνο αναμένει οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου να φθάσουν τις περίπου 800.000 εντός του 2015 — σε ένα επίπεδο τέσσερις φορές υψηλότερο από ό,τι πέρυσι.
Ηγετικά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας της συντηρητικής παράταξης, που συναποτελούν η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και του αδελφού κόμματος στη Βαυαρία, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), υπογράμμισαν στο έγγραφο 12 σημείων που συνέταξαν πως η αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων έχει καταστεί «το μεγαλύτερο καθήκον εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της εποχής μας».
Επισήμαναν ότι παρότι η Γερμανία πρέπει να υποδέχεται πρόσφυγες οι οποίοι προσπαθούν να σωθούν από εμφύλιες συρράξεις, πρέπει να αποφύγει να προσελκύει μετανάστες οι οποίοι επιδιώκουν να επωφεληθούν από το σύστημα πρόνοιας της χώρας. «Δεν θέλουμε να έρχονται μετανάστες λόγω των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισής μας», αναφέρει το έγγραφο.
Το έγγραφό τους πρόκειται να συζητηθεί, μαζί με ένα κείμενο προτάσεων που συνέταξε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ο ήσσων εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, σε μια συνάντηση που θα διεξαχθεί την Κυριακή.
Οι ηγέτες των συντηρητικών σημείωσαν στο έγγραφό τους ότι οι πρόσφυγες στα κέντρα υποδοχής των νέων αφίξεων δεν πρέπει να λαμβάνουν επιδόματα σε μετρητά στο μέλλον. Απέρριψαν παράλληλα κατηγορηματικά την πρόταση ορισμένων ομόσπονδων κρατιδίων να δίνονται κάρτες υγείας στους πρόσφυγες που θα τους δίνει πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη.
«Μια τέτοια κάρτα θα είχε μεγάλο συμβολισμό και θα δημιουργούσε ένα ισχυρό κίνητρο υποβολής αιτήσεων ασύλου διότι θα επέτρεπε στους ανθρώπους αυτούς να έχουν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στη Γερμανία», ανέφεραν στο έγγραφο.
Απέρριψαν τις εκκλήσεις οι αιτούντες άσυλο να λαμβάνουν άδεια εργασίας από την πρώτη ημέρα υποβολής της αίτησής τους και αντιπρότειναν να επιταχυνθεί σημαντικά αντ’ αυτού η διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων.
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης και προσφύγων πρέπει να ενισχυθεί με 1.000 επιπλέον υπαλλήλους εντός του 2016 για τον σκοπό αυτό, υπογράμμισαν.
Παράλληλα στο έγγραφο δίνεται έμφαση στη σημασία που έχει να υποδέχεται η Γερμανία πρόσφυγες που προσπαθούν να σωθούν από εμφύλιες συρράξεις και τους πρόσφυγες οι αιτήσεις των οποίων γίνονται δεκτές.
Ανέφεραν ότι η εθνική υπηρεσία εθελοντικής προσφοράς της Γερμανίας, που συνέστησαν οι αρχές του 2011 ώστε να συμβάλουν σε διάφορους τομείς όσοι το επιθυμούν, πρέπει να αναμιχθεί περισσότερο και να διαθέσει επιπλέον 5.000 πρόσωπα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Επίσης, ζήτησαν από την κυβέρνηση να αυξήσει την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση για τα ομόσπονδα κρατίδια και τους δήμους.
Κάλεσαν παράλληλα να γίνονται με μεγαλύτερη συνέπεια οι απελάσεις οικονομικών μεταναστών και προσφύγων οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτονται, τονίζοντας ότι στους τελευταίους πρέπει να απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα για έως και πέντε χρόνια.
Ο κρατιδιακός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ διεμήνυσε από την πλευρά του ότι το ομόσπονδο κρατίδιό του, που αποτελεί το σημείο εισόδου στη Γερμανία για πολλούς από τους πρόσφυγες, θα χρειαστεί βοήθεια ύψους πολλών ακόμη δισεκατομμυρίων ευρώ από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.