Η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία ελπίζουν να διαμορφώσουν μια κοινή στάση με την Ουγγαρία και την Πολωνία αναφορικά με τη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας θα απορρίπτουν οποιεσδήποτε ευρωπαϊκές ποσοστώσεις για την ανακατανομή των μεταναστών, δήλωσαν σήμερα οι ηγέτες των δύο χωρών.
Ο τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα προσκάλεσε τους ομολόγους του για να συζητήσουν την κρίση σε μια συνάντηση που ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή ή την Κυριακή.
Το αποτέλεσμα αναμένεται ότι θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μια σκληροπυρηνική στάση στο θέμα, την οποία οι κεντροευρωπαϊκές χώρες θα υιοθετήσουν κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 14 Σεπτεμβρίου.
Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχουν μπλοκάρει προτάσεις των Βρυξελλών για την αποδοχή εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή των ανθρώπων που ζητούν άσυλο και φθάνουν στην Ιταλία και την Ελλάδα. Από τότε όμως οι εθελοντικές προσφορές των κρατών μελών να υποδεχθούν πρόσφυγες υπολείπονται των αναγκών.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς έχει χαρακτηρίσει τη στάση τους «σκανδαλώδη».
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Φίτσο τόνισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί δεσμευτικές ποσοστώσεις.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιεσδήποτε ποσοστώσεις … Αν υιοθετηθεί ένας μηχανισμός αυτόματης αναδιανομής μεταναστών, τότε θα ξυπνήσουμε μια μέρα και θα έχουμε 100.000 ανθρώπους από τον αραβικό κόσμο και αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν θα ήθελα να έχει η Σλοβακία», δήλωσε ο Φίτσο σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που χρειάζεται και αυτό που είναι μέσα στις δυνατότητές μας για τους ανθρώπους που χρειάζονται πραγματικά βοήθεια, διαχωρίζοντάς τους από τους οικονομικούς μετανάστες», πρόσθεσε.
Ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν δήλωσε πως η χώρα του θα πρέπει να απορρίψει τις ποσοστώσεις και να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων, δεδομένου ότι η ΕΕ στάθηκε ανίκανη να το κάνει.
«Η Τσεχική Δημοκρατία θα πρέπει να φροντίσει τα σύνορά της μόνη της, θα πρέπει να απελαύνει παράνομους μετανάστες… ακόμη και χρησιμοποιώντας τον στρατό, αν χρειασθεί», δήλωσε ο Ζέμαν.
Ο Φίτσο δήλωσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των αιτίων της κρίσης και επέκρινε τη δυτική υποστήριξη αντιπολιτευόμενων οργανώσεων στη Συρία και τη Λιβύη, λέγοντας πως τροφοδότησε τους εμφύλιους πολέμους εκεί και συνεπώς την έξοδο τόσο πολλών ανθρώπων.