Εξόριστα στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να πείσει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να παραιτηθεί, προειδοποιώντας ότι η Μόσχα κινδυνεύει να βρεθεί στη λάθος πλευρά της Ιστορίας αν δεν αποσύρει την υποστήριξή της προς το πρόσωπο του σύρου ηγέτη.

«Η Ρωσία θα πρέπει να βοηθήσει τη Συρία στην απόκτηση ελευθερίας και δημοκρατίας ασκώντας περισσότερη πίεση στον σύρο πρόεδρο να παραιτηθεί», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Μούλχεμ Ντρούμπι, στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων.

«Ο (σύρος) πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί αν έχει κάποια αισθήματα για τον συριακό λαό», προσέθεσε ο ίδιος, έπειτα από τις συνομιλίες που είχαν σήμερα στη Μόσχα εξόριστα στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης με τον ειδικό απεσταλμένο του Κρεμλίνου για την Αφρική Μιχαήλ Μαργκέλοφ.

Ανώτεροι ρώσοι αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν αποθαρρύνει τις δυτικές προσπάθειες για την καταδίκη του Άσαντ όσον αφορά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του, πραγματοποίησαν σήμερα στη Μόσχα συνάντηση με ορισμένους από τους πιο σφοδρούς επικριτές του σύρου προέδρου.

Η συνάντηση αυτή θεωρήθηκε ως μια πιθανή ένδειξη ότι το Κρεμλίνο μπορεί να ζυγίζει τις πιθανότητες που έχει και να προσπαθεί να διασφαλίσει την επιρροή του στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής σε περίπτωση ανατροπής του Άσαντ.

Η Ρωσία επιθυμεί ο πολιτικός διάλογος να λειτουργήσει ως το μέσο που θα αποτρέψει το ενδεχόμενο η Συρία να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιβύης, η οποία έχει βυθιστεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο, δήλωσε ο Μαργκέλοφ.

Μέχρι στιγμής η Ρωσία ζητεί από τον Άσαντ να προχωρήσει γρηγορότερα στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, αλλά αντιτίθεται στις δυτικές προσπάθειες για την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης στη Συρία.

«Η Ρωσία πρέπει να βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, διαφορετικά θα είναι πολύ πιο δύσκολο γι’ αυτήν να οικοδομήσει σχέσεις (με τη Συρία) στο μέλλον», δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ ο επικεφαλής της συριακής αντιπροσωπείας Ράντουαν Ζιάντεχ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δαμασκός.

«Αντιτιθέμενη σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, η Ρωσία υποστηρίζει ένα εγκληματικό καθεστώς», προσέθεσε.