Την ανάμειξη της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας της Αυστραλίας, της Rio Tinto, στον εμφύλιο που ακολούθησε την στρατιωτική επέμβαση κατά των ανταρτών το 2001, έφερε και πάλι στην επιφάνεια η δημοσιοποίηση της ένορκης κατάθεσης που είχε δώσει πριν δέκα χρόνια ο πρωθυπουργός της χώρας Σερ Μάικλ Σομάρε, όταν ήταν ακόμα αρχηγός της αντιπολίτευσης.

Η Rio Tinto κατηγορείται ότι με τη βοήθεια των θυγατρικών της εταιριών, που εκμεταλλεύονταν τα ντόπια ορυχεία, προκάλεσε τον τελευταίο εμφύλιο πόλεμο στην Παπούα-Νέα Γουινέα, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
 
Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του Σερ Μάικλ Σομάρε, που παρέμενε άγνωστη μέχρι τώρα, η Rio Tinto στην προσπάθεια της να διατηρήσει τα ορυχεία και να αυξήσει την επιρροή, έπαιξε δραστήριο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της Παπούα που κατέληξαν στον εμφύλιο πόλεμο που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 15.000 άτομα, από το 1989 μέχρι το 1997.

Ο σημερινός πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η οικονομική επιρροή που είχε η «Rio Tinto» στη χώρα του της έδινε την δυνατότητα να ελέγχει την κυβέρνηση.