Ο φορέας εκμετάλλευσης της κατεστραμμένης πυρηνικής μονάδας της Φουκουσίμα άρχισε σήμερα να ανακυκλώνει το μολυσμένο νερό που επεξεργάζεται μια ειδική μονάδα απορρύπανσης στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων.
Ωστόσο, η επιχείρηση χρειάστηκε να ανασταλεί μετά την ανακάλυψη μιας διαρροής σε μια σωλήνωση, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας Tokyo Electric Power Company (TEPCO).
Περίπου 100.000 τόνοι εξαιρετικά ραδιενεργού νερού έχουν συσσωρευτεί στα κτίρια των αντιδραστήρων και των στροβίλων της Φουκουσίμα Νταϊίτσι από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, διότι η TEPCO πρέπει να ρίχνει περίπου 500 τόνους νερού κάθε μέρα για να αποτρέψει τη θέρμανση του πυρηνικού καυσίμου.
Για την εκκένωση αυτών των αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίησή τους στο σύστημα ψύξης της μονάδας, κατασκευάστηκε – σε χρόνο ρεκόρ – μια εγκατάσταση απολύμανσης με εξοπλισμό του γαλλικού πυρηνικού ομίλου Areva και της αμερικανικής εταιρείας Kurion.
Περιμένοντας να μπορέσει να αντικαταστήσει τα συστήματα ψύξης που καταστράφηκαν από το τσουνάμι, η TEPCO ανέπτυξε ένα τεράστιο δίκτυο σωληνώσεων και αντλιών συνδεδεμένων με τους τέσσερις κατεστραμμένους αντιδραστήρες από τους έξι που έχει το εργοστάσιο.
Ωστόσο, μια διαρροή που ανακαλύφθηκε σε μια από αυτές τις σωληνώσεις είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η επιχείρηση ανακύκλωσης των επεξεργασμένων αποβλήτων μετά από μόλις 90 λεπτά.
Η μονάδα απορρύπανσης που έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 1.200 τόνων μολυσμένου νερού την ημέρα, μειώνοντας τη ραδιενέργεια με μια ειδική χημική ουσία κατά 1.000 έως 10.000 φορές, συνεχίζει να λειτουργεί, ανέφερε η TEPCO.
Η ανακύκλωση του καθαρού πια νερού θα επιτρέψει να σταματήσει η έγχυση επιπλέον ύδατος και να μειωθεί έτσι το επίπεδο των μολυσμένων αποβλήτων στα κτίρια.
Η Areva διευκρίνισε ότι αφότου τέθηκε σε λειτουργία, στις 17 Ιουνίου το βράδυ, η εγκατάσταση πέτυχε να επεξεργαστεί περισσότερους από 6.000 τόνους εξαιρετικά μολυσμένου ύδατος.