H υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Βέσνα Πούσιτς αποκάλυψε σήμερα ότι οι απαγωγείς του Κροάτη ομήρου Τόμισλαβ Σάλοπεκ αρχικά είχαν ζητήσει λύτρα προκειμένου να απελευθερώσουν τον άνδρα που είχαν απαγάγει τον Ιούλιο στην Αίγυπτο και τον οποίο αποκεφάλισε χθες η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Η υπουργός διευκρίνισε επιπλέον ότι αρχικά μία συμμορία είχε απαγάγει τον άτυχο άνδρα, τον οποίο κατόπιν παρέδωσε στους τζιχαντιστές και γνωστοποίησε ότι «δύο οργανώσεις» είχαν εμπλακεί στην απαγωγή του Σάλοπεκ, ο οποίος εργαζόταν για την οργάνωση Ardiseis, θυγατρική της Compagnie Generale de Geophysique (CGG), μίας γαλλικής εταιρείας που εξειδικεύεται στην εκμετάλλευση του υπεδάφους.
«Η μία (οργάνωση) υποστηρίζει ότι είναι το Ισλαμικό Κράτος, η “Επαρχία του Σινά”, και για τη δεύτερη, υποθέτουμε ότι πρόκειται απλά για μια συμμορία κακοποιών (…) που ζήτησε λύτρα. Απευθύνθηκαν στην εταιρεία» επισήμανε η Πούσιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Ρίζεκα (δυτικά).
Ο Τόμισλαβ Σάλοπεκ «απήχθη την 20ή Ιουλίου. Οκτώ ημέρες αργότερα, ζητήθηκαν χρήματα για εκείνον. Ωστόσο οι απαγωγείς του δεν έδωσαν σημεία ζωής έως την 5η Αυγούστου, την ημέρα που μεταδόθηκε το βίντεο» εξήγησε η ίδια.
Σε αυτό το βίντεο, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τζιχαντιστές της Επαρχίας του Σινά, το αιγυπτιακό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο Κροάτης όμηρος εμφανίστηκε να έχει γονατίσει μπροστά από έναν άνδρα που έχει το πρόσωπο καλυμμένο με κουκούλα και κρατά είναι μαχαίρι. Ο Κροάτης διαβάζει από ένα φύλλο χαρτί και λέει ότι θα τον εκτελέσουν εντός 48 ωρών εάν η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν απελευθερώσει «τις μουσουλμάνες γυναίκες» που κρατούνται φυλακισμένες.
Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας διαβεβαίωσε ότι οι απαγωγείς δεν συνέχισαν να απαιτούν λύτρα μετά τη μετάδοση του βίντεο την 5η Αυγούστου και ότι ο όρος που τέθηκε για την απελευθέρωσή του δεν ήταν ένα «συγκεκριμένο αίτημα».
«Η κατάσταση άλλαξε εντελώς. Το αίτημα των χρημάτων αποσύρθηκε, οι απαιτήσεις άλλαξαν τελείως» τόνισε η Πούσιτς.
Οι κροατικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό του ομήρου συνεχίζονται, σε συνεργασία με τις αιγυπτιακές αρχές.
«Αυτή τη στιγμή, δε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε με σιγουριά ότι το πρόσωπο που έδειξαν χθες είναι πράγματι ο Τόμισλαβ Σάλοπεκ Εργαζόμαστε με την ίδια ένταση» δήλωσε η Πούσιτς.
«Τον αναζητούμε όσο υφίσταται η πιθανότητα να είναι ζωντανός» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισλαμικό Κράτος «δεν είναι η μοναδική πληροφορία που διαθέτουμε».